Proces proširenja NATO-a, uključujući mogući ulazak Sjeverne Makedonije u alijansu, podriva povjerenje i stabilnost na europskom kontinentu i dovodi do sve veće konfrontacije, izjavio je direktor Četvrtog europskog odela Ministarstva vanjskih poslova Rusije Jurij Pilipson.

"Stav Rusije o proširenju NATO-a je dobro poznat. Ovaj proces je sam po sebi destruktivan, podriva povjerenje i stabilnost na europskom kontinentu i dovodi do sve veće konfrontacije. Pridruživanje svih novih članica savezu, uključujući Sjevernu Makedoniju, razmatramo upravo iz tog kuta", naglasio je Pilipson.

On je za Sputnik pojasnio kako stvar nije u vojnoj prijetnji koju bi Makedonci mogli predstavljati za Rusiju, već u skupu rizika za europsku sigurnost, "koja bi se trebala osiguravati potpuno drugačijim metodama, a ne uvlačenjem ove zemlje u antirusku politiku i vojno planiranje Alijanse".

Grčka i Sjeverna Makedonija su u lipnju 2018. potpisale sporazum kojim se rješava dugogodišnji spor u vezi s imenom bivše jugoslovenske republike i Skopju otvara put u NATO i EU, ali ovaj sporazum krizitizaju i Grčka i sama S. Makedonija.

Trenutno je u tijeku proces ratifikacije protokola o ulasku Sjeverne Makedonije u NATO. Očekuje se da će se proces okončati do summita Saveza, koji će u prosincu biti održan u Londonu, prenosi Srna.

Stupanje Sjeverne Makedonije u Alijansu do sada je odobrilo 21 sadašnja članica NATO-a od njih 29.