Prvi dan prve ruske mobilizacije nakon Drugog svjetskog rata doveo je do svađa u vojnim centrima, pojavili su se i prvi znakovi prosvjeda, a čini se i da bi Rusija mogla unovačiti mnogo više od 300.000 novih ročnika. Mnogi Rusi pokušavaju napustiti svoju zemlju nakon što je predsjednik Vladimir Putin u srijedu najavio djelomičnu mobilizaciju jer su ruske snage koje se bore u Ukrajini pretrpjele teške gubitke.

Jučer je u Finsku iz Rusije ušlo oko 7000 ljudi, od kojih su 6000 Rusi. To je 107 posto više u odnosu na isti dan prethodnog tjedna.
 


Svađe u centrima za regrutaciju

U Dagestanu se pojavio video koji prikazuje ljude koji se svađaju sa službenicom koja se zalaže za mobilizaciju. Rekla je da se njezin sin bori u Ukrajini od veljače.
 


“Vi se borite za budućnost svoje djece”, vikala je žena pred ljudima ispred općinske zgrade.

"Nemamo ni sadašnjost, o kakvoj budućnosti govorite?" odgovorio joj je muškarac.

"Moj djed se borio za svoju zemlju. Onda je bio rat, a sad više nije, to je politika", rekao je muškarac koji je dobio poziv.

Pozive dobili i zatvorenici

Jedan video prikazuje više od 100 potencijalnih novaka postrojenih iza aviona An-12 u zračnoj luci u Hurbi u dalekoistočnoj regiji Habarovsk.
 


Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov potvrdio je da policija uručuje pozive za mobilizaciju zatvorenicima. "To nije kršenje zakon", rekao je.

Studente odvode sa sveučilišta

Aktivisti iz Burjatije kažu da ne razumiju zašto lokalni dužnosnici regrutiraju tako agresivno i zašto se studentima na lokalnim sveučilištima obavijesti o mobilizaciji dijele dok sjede na nastavi.
 


Pozive dobili i muškarci u 50-ima?

Unatoč uvjeravanjima da će Rusija regrutirati muškarce koji su nedavno služili vojsku i imaju borbeno iskustvo, aktivisti su ukazali na brojne slučajeve muškaraca u 50-ima koji su dobili pozive za mobilizaciju.
 


Jedna je žena rekla da je njen 52-godišnji rođak dobio poziv netom prije nego što je Putin najavio mobilizaciju.

Novače u republikama s etničkim manjinama

Snimke i svjedočanstva iz cijele Rusije pokazuju regrutiranja većeg broja muškaraca čak i u malim gradovima, što sugerira da bi brojke mogle biti daleko veće.
 


U Nerjungriju, drugom najvećem gradu u Sahi, poznatom i kao Jakutija, pojavila se snimka koja prikazuje desetke muškaraca okupljenih na nogometnom stadionu Gornjak, ukrcanih u autobuse koji idu prema regrutnim centrima, kao i uplakane članove njihovih obitelji. Mnogi muškarci su u 30-im i 40-im godinama.
 


“Već su dali pozive radnicima iz Kolmara i Mechela”, rekao je aktivist koji je objavio video. Kolmar i Mechel su dvije velike rudarske tvrtke koje posluju u regiji. “Cijelu noć su dijelili pozive za mobilizaciju", rekao je aktivist.