Nakon turbulentnog ponedjeljka i relativno mirnog utorka, danas poljoprivrednici u Njemačkoj nastavljaju prosvjedovati. Jučer navečer u štrajk su stupili i strojovođe Njemačke željeznice (DB).

Njemački mediji pišu kako zemlji danas prijeti “potpuna paraliza” prometa. Otežan je odlazak na posao milijunima stanovnika. "Jučer smo imali mirniji dan, danas nastavljamo", rekao je predsjednik Udruge njemačkih poljoprivrednika Joachim Rukwied, prenosi Fenix Magazin.

Poljoprivrednici nisu zadovoljni time što je njemačka vlada djelomično poništila povećanje poreza na sva poljoprivredna vozila pa su u ponedjeljak počeli tzv. akcijski tjedan poljoprivrednika, odnosno prosvjed koji će trajati tjedan dana. Planiraju traktorima blokirati brojne značajne prometnice u Njemačkoj.

Njemački kancelar Olaf Scholz jasno je u ponedjeljak dao do znanja da će se subvencije nastaviti smanjivati ​​unatoč prosvjedima poljoprivrednika.

Podsjetimo, problem je nastao kad je njemački Ustavni sud prethodno zabranio koalicijskoj saveznoj vladi nova zaduženja u proračunu za 2024. godinu čime državnoj blagajni nedostaje 17 milijardi eura. Postignut je sporazum oko novog proračuna te su ukinute razne subvencije. Što se tiče poljoprivrednika, ukinute su subvencije za agrarni dizel, a uveden je porez na sva poljoprivredna vozila, isto kao za vozila prijevoznika.

Prije prvog dana prosvjeda vlada je odustala od poreza za poljoprivredne strojeve i obećala da će se postepeno vraćati subvencije za dizel, ali time poljoprivrednici nisu zadovoljni. "Što je previše, previše je. Mora se sve vratiti na staro", odlučan je predsjednik Udruge njemačkih poljoprivrednika Joachim Rukwied.

Štrajk njemačkih strojovođa

Jučer navečer u štrajk su stupili i strojovođe Njemačke željeznice (Deutsche Bahn, DB). Štrajk bi trebao trajati do petka, a sindikat strojovođa Njemačke željeznice (GdL) trodnevnim štrajkom želi poslodavca natjerati na ustupke u aktualnim pregovorima o kolektivnom ugovoru.

Frankfurtski radni sud odbio je privremenu zabranu protiv štrajka GdL-a. Pokušaj željeznice da pravnim postupkom zaustavi štrajk također je u utorak navečer propao u drugom stupnju pred državnim radnim sudom u Hessenu.

Iz DB-a mole putnike da tijekom štrajka izbjegavaju putovanja vlakom koja nisu neophodna ili da odgode svoje putovanje. Postojat će velike razlike diljem Njemačke u tome koliko vlakova može prometovati u regionalnom prometu. “Također će postojati golema ograničenja za industriju i gospodarstvo u željezničkom teretnom prijevozu”, stoji u priopćenju iz DB-a.

Prosvjed poljoprivrednika i štrajk strojovođa se vremenski preklapaju, ali sadržajno nemaju nikakve veze. GdL se usredotočuje na zahtjeve za plaćama za oko 10.000 zaposlenika Njemačke željeznice .

Naime, GdL od studenoga prošle godine pregovara s DB-om o povećanju plaća za najmanje 500 eura i smanjenju radnog vremena. Ono što je za DB sporno prije svega je skraćenje radnog tjedna na 35 sati uz punu isplatu plaće. Nedavnu DB-ovu ponudu fleksibilnog radnog vremena GDL je odbacio kao “neozbiljnu”.

Teško je predvidjeti točan učinak tjedna prosvjeda i štrajka na stanovnike. Očekuju se prometni zastoji i razne blokade prometnica.