SIPA je uhitila četiri osobe koje su, zajedno s još nekoliko osoba, preko interneta putem lažnih naloga za plaćanje ukrali više milijuna eura.

"Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak su na području Županije Sarajevo i Istočnog Sarajeva, u okviru predmeta kodnog naziva Transfer, lišili slobode četiri osobe zbog postojanja osnove sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 249. Kaznenog zakona BiH Udruživanje radi činjenja kaznenih djela, u vezi s kaznenim djelom iz članka 294. Prijevara, članka 373. ‘Krivotvorenje isprave i članka 397. Neovlašteni pristup sustavu i mreži elektroničke obrade podataka propisanih Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, te članka 209. Kaznenog zakona BiH Pranje novca.

Prilikom pretrage otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti traženi nalozima, odnosno veća količina računala i računlne opreme, mobilnih telefona, poslovne dokumentacije te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem kaznenom postupku.

Osumnjičene osobe terete se da su u suradnji s drugim osobama organizirale skupinu ljudi, od kojih su većina državljani Bosne i Hercegovine te državljani Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Mađarske i Slovenije, koji su nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih osoba iz Austrije i Njemačke, zatim izvršili krivotvorenje naloga za plaćanje koje su dostavljali bankama u Austriji i Njemačkoj te na temelju tih krivotvorenih naloga uplaćivali novac na račune kojima su raspolagali u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nakon toga, osumnjičeni su novac s računa podizali, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od više milijuna eura. Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada", priopćeno je iz SIPA-e.