Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provode danas operativnu akciju kodnog naziva “Pero”, pišu federalni mediji.

U tijeku su pretresi stambenih i poslovnih objekata, ostalih prostorija i pokretnih stvari na ukupno 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da su osobe osumnjičene u ovom predmetu počinile krivična djela iz člana 340. Krvičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine “Organizirani kriminal”, a u vezi sa krivičnim djelima iz člana 383. “Zlouporaba službenog položaja i ovlasti”, člana 380. “Primanje dara i drugih oblika koristi” i člana 272. “Pranje novca”, potvrdio je za N1 glasnogovornik SIPA Luka Miladinović.

Aktivnosti se provode po naredbama Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske županije i Županijskog suda Bihać.

N1 saznaje da su se osumnjičene osobe u bavile nezakonitim izdavanjem fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

Nezvanično, u okviru ove akcije do sada uhićeno nekoliko osoba.

Kako saznaje Klix, uhićen je i bivši izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji glavni tajnik političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić.

On je vlasnik vlasnik Centara za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin. Ova ustanova osnovana je 22. siječnja 2014. godine i posjeduje odobrenje za rad koje je izdalo Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta USŽ.