Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nalaze se u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH odakle izuzimaju određenu dokumentaciju  o aferi "Respiratori".

Glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović rekao je za "Avaz" da SIPA postupa po naredbi Suda i Tužiteljstva BiH.

Radi se o aferi teškoj 10,5 milijuna KM, a respiratore je  uvezla riz Kine u BiH "Srebrena malina"

U ovoj aferi, podsjećamo, osumnjičeni su Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Fikret Hodžić, vlasnik „Srebrene maline“ kompanije koja je i odabrana za uvoz respiratora.

Ova trojka se brani sa slobode, no Tužiteljstvo BiH vjeruje da ima čvrste dokaze o počinjenu kaznenih djela, među kojima je i pranje novca.

No, Tužiteljstvo sada užurbano sprovodi financijski dio istrage, vrši provjere računa osumnjičenih i transakcije u periodu kada su respiratori kupljeni. Pitanje je samo, tko će osim ove trojke sve biti i optužen i hoće li se istraga okončati na tri imena ili će biti proširena. Prema dokumentaciji „Avaza“ „Srebrena malina“ je zahtjev za uvoz respiratora podnijela 27. travnja i isti dan dobila dozvolu kada je i predala papire, ali u tom podnesku uopće nije bio naveden registracijski broj firme.

Kada je u pitanju dozvola za promet medicinskom opremom, ona je im je odobrena 26. travnja, dan ranije i ista važi do 26. travnja 2025, znači pet godina.

Međutim, prema registru veleprometnika koji imaju dozvolu Agencije za promet medicinskim sredstvima navedena je kao ključna osoba za praćenje neželjenih izvjesna Refija Suljaković.

No,pišu, kada je podnesen prvi zahtjev i kada je ista odluka također objavljena na stranici Agencije, na ovom mjestu bilo je najprije ime Ana Bavrka, TV voditeljica, manekenke i Hodžićeva prijateljica, kao inženjera radiologije.

Ali, Bavrka je ekspresno nestala s ovog registra Agencije za lijekove, što potvrđuju i dokumenti koji su u posjedu „Avaza“ i njezino ime je sada izbrisano.