Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu realizirali su operativnu akciju kodnog naziva „X", usmjerenu protiv organiziranog kriminala.

U suradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i policijskim službenicima Granične policije BiH, MUP-a županije Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije i MUP-a Županije Zapadnohercegovačke, a po zapovjedi Suda BiH i pod nadzorom Tužiteljstva BiH, obavljeni su pretresi objekata na deset lokacija. Tom je prilikom uhićeno devet osoba.

Uhićeni se sumnjiče za počinjenje kaznenog djela organizirani kriminal, u vezi s kaznenim djelima neovlašten promet opojnim drogama, krijumčarenje, zloupotreba službenog položaja ili ovlasti i kaznenim djelom teška krađa, na način da su se kao pripadnici skupine za organizirani kriminal zajedno s drugim, njima poznatim osobama u razdoblju od 2013. do 2016. godine na području Bosne i Hercegovine, udružili radi činjenja kaznenih djela s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Upotrebom sofisticiranih alata i opreme, obijanjem i svladavanjem većih prepreka, na osobito opasan i drzak način, od vlasnika su oduzimana i prisvajana skupocjena putnička motorna vozila. Otuđena vozila su skrivana na različitim lokacijama na području Hercegovine, nakon čega su uz novčanu naknadu vraćana vlasnicima ili rastavljana u dijelove i prodavana na području BiH i Republike Hrvatske.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH donijet će odluku o daljem statusu uhićenih.

Više informacija o rezultatima današnje akcije javnosti će biti priopćeno naknadno.