Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u sklopu operativne akcije ''Square na području Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada i dalje provode pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari kao i privremeno oduzimanje dokumentacije na više od 40 lokacija.

Navedene aktivnosti se ppdizimaju zbog postojanja osnova sumnje da je na području Kantona Sarajevo i šire, u vremenskom razdoblju od 2009. godine do danas određena organizirana grupa ljudi, radi sticanja protupravne imovinske koristi, preduzimala nezakonite radnje zloupotrebljavajući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju na način da je krivotvorila vlasništvo nad zemljištem, prometovala većim brojem nekretnina, kojima se na području Kantona Sarajevo, u skladu sa važećim zakonskim propisima nije moglo prometovati, čime su stekli veliku protupravnu imovinsku korist.

Navedene radnje su od strane članova grupe realizirane uz pomoć i uključivanje nekoliko odvjetnika i notara na osnovu čega su vršeni upisi nad vlasništvom drugih lica koja nisu stvarni vlasnici i takve preprodavali trećim licima.

Do sada je blokirana i privremeno oduzeta veća količina novca.

Više informacija o operativnoj akciji ''Square'' bit će priopćeno uskoro, navode iz SIPA-e.