Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH započeli operativnu akciju kodnog naziva „Delta“.

U tijeku su pretresi stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na ukupno 29 lokacija na području Brčkog, Obudovca, Bijeljine, Tuzle, Srebrenika, Živinica, Sarajeva, Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Posušja, Gruda, Ljubuškog i Mostara.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnovane sumnje u izvršenje kaznenog djela iz Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda i pranje novca.

Osumnjičene osobe terete se da su u suradnji s drugim osobama, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, osnovali skupinu za organizirani kriminal radi nezakonitog stavljanja u promet duhana za pušenje i cigareta, bez plaćanja trošarine na duhan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda trošarinskim markicama Bosne i Hercegovine, čime je Proračun Bosne i Hercegovine oštećen za iznos oko 36.000.000 KM po osnovi neplaćene trošarine na duhan za pušenje i cigarete.

Navedene aktivnosti provode se u suradnji sa službenicima Uprave za neizravno oporezivanje i više policijskih agencija u BiH.

Više informacija o rezultatima operativne akcije “Delta“ bit će poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužiteljstva BiH.

Dnevnik.ba