Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) otkrili su tko je prijetio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i članovima njegovog ureda.

Proslijeđeno Tužiteljstvu

''Odmah nakon zaprimanja prijave službenici SIPA-e preduzeli su potrebne mjere i radnje, kojom prilikom su utvrdili identitet liosobe koje je dana 26.11.2018. godine uputila prijetnje predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku i članovima njegovog  ureda, o čemu je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine dostavljen odgovarajući izvještaj'', priopćeno je kratko iz SIPA-e.

Podsjetimo, prema prvim informacijama poziv uredu Milorada Dodika upućen je s njemačkog broja.

Nepoznata osoba počela je vrijeđati Dodika i njegove suradnike govoreći "da će ih sve zapaliti".

''Prijetnje su upućene zbog postavljanja zastave Republike Srpske u uredu predsjedavajućeg Predsjedništva. Poziv je upućen neposredno prije isteka radnog vremena u kome je nepoznata osoba najstrašnije vrijeđala Dodika i zaposlene u njegovom kabinetu", rekli su ranije iz ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Prijetnje su prijavljene generalnom tajniku Predsjedništva BiH Zoranu Đeriću, koji je o tome obavijestio Agenciju za istrage i zaštitu BiH.

Nered oko osiguranja i zastave

Podsjetimo ranije je Dodik tražio da ga štite policajci iz RS-a. Dodik je u ponedjeljak izjavio kako će inzistirati da ga i na dužnosti člana Predsjedništva BiH osiguravaju pripadnici MUP-a Republike Srpske, iako je to po zakonu zadaća Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela BiH, posebne agencije čija je zadaća zaštita najviših državnih dužnosnika i diplomatsko-konzularnih predstavništava u zemlji. Kazao je kako on vjeruje samo pripadnicima entitetskog MUP-a te je poručio kako neće dopustiti da bude "glineni golub".

Bio je to njegov komentar na obavijest koja je istoga dana stigla u njegov ured u Sarajevu iz Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela. U tom je dokumentu ravnatelj Mirsad Vilić Dodika upozorio kako po zakonu nitko drugi osim pripadnika tog ravnateljstva ne može obavljati poslove njegova izravnog osiguranja niti može unositi oružje u zgradu Predsjedništva BiH.

Iz toga proistječe kako će i pripadnici MUP-a RS, koji eventualno budu ulazili u zgradu u Dodikovoj pratnji, to moći učiniti jedino bez oružja.

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, izabrani na listopadskim izborima, dužnost su preuzeli prošlog tjedna, a već prvi dani njihova mandata obilježeni su verbalnim sukobima i prijeporom o tome može li se i gdje u zgradi u kojoj je sjedište državnog vrha postaviti i zastava RS.

Dodik je na posao u Sarajevo, gdje mu je sada radno mjesto, došao samo tijekom inauguralne svečanosti te nakratko prošlog petka, kako bi primio vjerodajnice novog srbijanskog veleposlanika, a odmah nakon toga održao je i prvu konferenciju za novinstvo na novoj dužnosti, no izvan sjedišta Predsjedništva BiH, odnosno u zgradi u predgrađu Lukavica, koju koristi vlada RS.