Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nedavno su po nalogu glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić uzeli izjavu od ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac, potvrđeno je za Oslobođenje. Saznajeu da je izjavu dala u prostorijama Ministarstva, a na koje okolnosti, nitko službeno nije mogao otkrivati.

Iz SIPA su samo kratko potvrdili da je uzeta izjava od ministrice, da ne mogu govoriti o detaljima i da su o svemu obavijestili Tužiteljstvo BiH, jer je izjava i uzeta po njihovoj naredbi.

Iako to nitko nije mogao potvrditi, pretpostavlja se da je ministrica Borovac službenicima SIPA odgovarala na pitanja u vezi sa izjavom koju je novinarima dala u srpnju ove godine o tome da Ministarstvo sigurnosti pravi procjene i da je moguće da se obitelji bh. državljana koji su se borili pod zastavom ISIL-a smjeste u prihvatni centar u Salakovcu. Ova njena izjava naišla je na buru negodovanja u javnosti, a najglasniji su prvenstveno bili dužnosnici iz hrvatskog naroda.
Hrvatski političari u HNŽ-u zatražili su u to vrijeme reagiranje pravosudnih institucija u BiH, kao i međunarodnih institucija, a ministar pravde BiH Josip Grubeša tada je izjavio da ministrica Borovac nije nadležna za “upućivanje obitelji bivših terorista u prihvatni centar Salakovac niti iza takve njene izjave stoji Vijeće ministara BiH”.

Da li je ovo razlog zbog kojeg je Tužiteljstvo BiH izdalo naredbu da pripadnici SIPA uzmu izjavu od ministrice Borovac ili se, pak, radi o nečemu drugom, za sada nije poznato, s obzirom na to da u ovoj pravosudnoj instituciji nastavljaju s praksom ignoriranja medijskih upita. Glasnogovornik ove pravosudne institucije Boris Grubešić je u telefonskom razgovoru kazao da je upit proslijedio nadležnoj službi, te će ga proslijediti čim mu odgovore, piše Oslobođenje.