Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine je 13. kolovoza donijelo odluku kojom je odbijen upis u izvod iz Središnjega biračkog popisa za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za 9.136 birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uvjeti (nedostaje dokaz o identitetu, dokaz o državljanstvu, dokaz o prebivalištu, nečitka prijava i drugo) ili veći broj prijava (7 i više) sadrži identičnu adresu u inozemstvu, priopćeno je iz SIP-a.

Istog dana SIP je o tome obavijestio javnost i kontinuirano u svim obraćanjima javnosti ukazuje na osnovanu sumnju da su u procesu registracije birača izvan BiH falsificirani potpisi i zloupotrebljavani osobni dokumenti.

Ponovno pozivamo birače da provjere status svoje registracije na web stranici SIP-a BiH pod linkom “Da li ste registrirani”, u općinskom Centru za birački popis ili da nazovu SIP Bosne i Hercegovine na broj 033/251-331 ili 033/251-332, navodi se u saopćenju.

Kompletnu informaciju o mogućem počinjenju kaznenog djela u postupku registracije birača izvan BiH, s pratećom dokumentacijom, Središnje izborno povjerenstvo BiH će dostaviti nadležnom tužiteljstvu.

Do sada su o mogućem počinjenju kaznenog djela, Središnje izborno povjerenstvo, osim birača, informirale i pojedine policijske uprave i pojedina općinska/gradska izborna povjerenstva (oko 150 slučajeva). Većina tih informacije se odnosi na općine Veliku Kladušu, Modriču i Orašje.

Obaveza Središnjega izbornog povjerenstva BiH je da omogući biračko pravo svim biračima. Tako će svi oni koje je netko bez njihova znanja i volje registrirao da glasaju putem pošte moći glasati u općini prebivališta u BiH na biračkom mjestu namijenjenom za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

S druge strane, obaveza je SIP-a BiH i da spriječi zloupotrebu glasačkog paketa koji je otpremljen putem pošte.

Mehanizam zaštite koji je primijenilo Središnje izborno povjerenstvo BiH jeste slanje glasačkih paketa putem preporučene pošte tako da se može preuzeti samo osobno, a drugi rezervni mehanizam jeste da ukoliko ipak stigne glasački paket izvan BiH na ime birača koji je prijavio zloupotrebu, neće biti brojan.

(Fena)