Drvo japanskog javora prekrasan je ukras u svakom vrtu. No, ako nemate vrt, već samo terasu ili balkon, možete ga posaditi u veću teglu. Evo kojih pravila se pritom treba držati.

Odaberite duboku teglu s drenažnim rupama na dnu kako bi se osiguralo dobro oticanje viška vode. Koristite kvalitetno tlo za sadnju koje je dobro drenirano i bogato hranjivim tvarima. Najbolji je izbor mješavina treseta, pijeska i komposta. Pri sadnji postavite japanski javor u teglu tako da korijenje ima dovoljno prostora za rast i pazite da ne bude previše stisnuto. Redovito ga zalijevajte, ali pazite na količinu. Japanski javor preferira vlažno tlo, ali ne voli stajaću vodu. Teglu stavite na mjesto gdje će dobiti dovoljno svjetlosti, ali će istovremeno biti zaštićen od jakog sunca. Ovo drvo će trebati dodatno gnojivo tijekom sezone rasta. Koristite gnojivo koje je pogodno za listopadno drveće i slijedite upute na pakiranju. Redovito uklanjajte suhe ili oštećene listove kako bi potaknuli zdrav rast. Japanski javor će s vremenom rasti i može postati skučen u istoj posudi. Kada primijetite da je tegla prepuna korijenja ili da biljka stagnira u rastu, vrijeme je za presađivanje u veću posudu.

Prirodna sredstva mogu biti korisna u uzgoju japanskog javora, pružajući mu potrebne hranjive tvari i zaštitu od štetočina. Dodavanje komposta u tlo može potaknuti zdrav rast biljke. Također, čajevi od koprive, kamilice ili koprive mogu poslužiti kao prirodni insekticid ili fungicid za zaštitu japanskog javora od štetočina i bolesti. Neke vrste eteričnih ulja poput ulja čajevca ili ulja lavande mogu imati repelentno djelovanje na štetočine. Možete ih koristiti kao prirodni način zaštite. Malčiranje tla oko drveta može pomoći u zadržavanju vlage, sprječavanju rasta korova i održavanju temperature tla. Možete koristiti organski malč poput treseta, piljevine ili borove kore. Kombiniranjem ovih prirodnih sredstava možete pružiti japanskom javoru potrebnu njegu i podršku za zdrav rast. Važno je pratiti biljku i prilagoditi njegu prema njenim potrebama kako bi se osiguralo da japanski javor uspije u posudi.

Inače, ovo drvo se Aziji smatra simbolom inteligencije, mira, spokoja i ljepote.