Rusija je jutros projektilima i bespilotnim letjelicama napala središnji ukrajinski grad Dnjepar, a ukrajinski dužnosnici i mediji izvijestili su kako je oštećena elektrana te je prekinuta opskrba vodom nekim stanovnicima. Grad s nešto manje od milijun stanovnika napadnut je projektilom i četiri skupine dronova koji su se približavali s juga, istoka i sjevera, objavile su ukrajinske zračne snage u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Nestalo struje, djelomično i vode

Najveći ukrajinski privatni dobavljač energije DTEK izvijestio je da je termoelektrana znatno oštećena, ali žrtava nije bilo. Tvrtka nije rekla gdje se nalazi elektrana, ali je dnjeparsko vodovodno poduzeće na Telegramu objavilo da je "zbog nestanka struje" opskrba vodom djelomično obustavljena, a ukrajinski mediji navode da je pogođena elektrana u Dnjepru.

Gradonačelnik Dnjepra Boris Filatov rekao je da je pogođena infrastruktura, ali nije dao više detalja. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća, a rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

I Rusija i Ukrajina pojačale su svoje zračne napade daleko od prve crte bojišnice posljednjih mjeseci, ciljajući kritičnu energetsku, vojnu i prometnu infrastrukturu.