Južna Koreja uzvratila je udarac zaprijetivši da će uništiti sjevernokorejskog vođu Kim Jong-Una ako nastavi ugrožavati njihovu sigurnost, nakon što je Sjeverna Koreja jutros po lokalnom vremenu ispalila raketu koja je preletjela sjeverni Japan, otok Hokkaido, i sletjela oko 1180 kilometara dalje u Tihi ocean gdje se raspala u tri dijela, piše Jutarnji.

Samo nekoliko sati nakon ispaljenog projektila, Južna Koreja bacila je osam bombi Mark 84 uz pomoć svoja četiri borbena zrakoplova F-15K, u blizini grada Taebaek u Gangwon-do pokrajini, uz granicu sa Sjevernom Korejom.

Uz to su objavili i video koji sadrži prizore vojne vježbe, te prošlotjedno testiranje balističke rakete, kao i oštro upozorenje Kim Jong-Unu.

- Ako Sjeverna Koreja bude nuklearnim oružjem i raketama prijetila sigurnosti naroda Južne Koreje kao i naših saveznika, naše zračne snage će uništiti snažnim udarima vodstvo Sjeverne Koreje - upozorio je pukovnik Lee Kuk-no u videu.

Službena izjava koja je nešto kasnije u utorak stigla iz Seula poduprla je izjavu pukovnika, te su kazali kako je Južna Koreja u potpunosti spremna na bilo kakvu prijetnju koja dolazi sa 'Sjevera'.

- Snažno osuđujemo njihove provokacije unatoč poruci koja je poslana kroz rezoluciju 2371 usvojenu od strane međunarodne zajednice u jeku opetovanih provokacija od strane Sjeverne Koreje. Potpuno smo spremni na bilo kakvu prijetnju iz Sjeverne Koreje i uložit ćemo svaki napor kako bismo zaštitili živote naših stanovnika - priopćili su iz Vlade.

Nakon ispaljene sjevernokorejske rakete preko Japana, američki predsjednik Donald Trump kazao kako su 'sve opcije na stolu'.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je u ponedjeljak navečer po hrvatskom vremenu, a u utorak ujutro po lokalnom vremenu, lansirala balistički projektil u smjeru sjevernog Japana.

Odmah je aktiviran 'J-alert', sustav hitnog obavještavanja javnosti u izvanrednim situacijama, pa su građani na sjeveru države dobili SMS poruke s uputama za ponašanje, a javna televizija je prekinula redoviti program kako bi voditelji nekoliko puta pročitali spomenute upute.

Nekoliko minuta nakon prvih upozorenja stigla je informacija da je raketa preletjela sjeverni Japan, otok Hokkaido, i otišla dalje prema istoku. Navodno je sletjela oko 1180 kilometara dalje, u Tihi ocean, gdje se raspala u tri dijela.