Tijela pet nestalih skijaša pronađena su u švicarskim Alpama, priopćila je policija. Lokalne vlasti još uvijek tragaju za šestom osobom. Velika operacija potrage i spašavanja pokrenuta je u subotu nakon što je grupa nestala nedaleko od 3706 metara visoke planine Tete Blanche.

Skijaši su krenuli iz Zermatta, doma poznate planine Matterhorn, na skijašku turu prema Arolli uz švicarsko-talijansku granicu. Pet od šest skijaša pronađeno je sinoć u 21:20 sati po lokalnom vremenu "bez ikakvih znakova života", navodi se u priopćenju policije švicarskog kantona Valais.

Vlasti su prethodno rekle za BBC kako su svi skijaši švicarski državljani i da imaju od 21 do 58 godina. Lokalna policija je navela kako loše vrijeme otežava operaciju. U Alpama već nekoliko dana pušu jaki vjetrovi, a u posljednja 24 sata pao je i obilan snijeg.

Spasilačkim službama pomogao signal

Saas-Fee, zimsko odmaralište u susjedstvu Zermatta, trenutno je odsječeno. Anjan Truffer, voditelj zračne spasilačke službe u Zermattu, ispričao je za BBC kako je vrijeme toliko loše da "let nije opcija", s "vrlo jakim vjetrovima, visokim snijegom, velikom opasnošću od lavina i nultom vidljivošću".

Dodao je kako je grupu skijaša možda svladalo loše vrijeme, a ne lavina, jer su nestali na dijelu rute gdje je rizik od lavine mali. Skijaške ture obično slijede nepripremljene alpske rute. Posljednji signal grupe snimljen je tijekom noći i ponudio je spasilačkim službama grubu predodžbu o lokaciji nestalih.

Ruta od Zermatta do Arolle dio je poznate 120 kilometara dugačke "Haute Route" od Zermatta do Chamonixa. Ruta je vrlo popularna, ali pogodna samo za najiskusnije skijaše.