Haški tribunal navodno je o Nizozemske i Srbije tražio da se danas do 18 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja, piše B92. Dodaje se i kako su članovi Radikalne stranke u kontaktu s Šešeljem, no da on tijekom dana nije spominjao nikakvu mogućnost izlaska.
Iz Tribunala su izvijestili kako postoje indikacije da se Šešeljevo zdravstveno stanje pogoršava, ali isto tako i da pritvorska jedinica Tribunala primjenjuje sistem zdravstvene zaštite koji je u skladu s nizozemskim standardima.

Ipak s obzirom na pogoršanje Šešeljeva zdravstvenog stanja Haški sud razmatra mogućnost da ga se pusti na privremenu slobodu. Haag od srpske Vlade traži garanciju da optuženik neće biti u stupati u kontakt sa svjedocima i žrtvama te da će se vratiti pod nadzor Međunarodnog suda u Haagu čim to naloži Sudsko vijeće.
Vojislavu Šešelju sudi se ratne zločine i etničko čišćenje. Tereti ga se za zločine u Voćinu i vukovarskoj bolnici, za progon Hrvata iz Vojvodine te za zločine u BiH.

Srbijanska vlada jamčit će pod uvjetom da se "optuženi Vojislav Šešelj izjasni da će poštovati sve uvjete koje odredi nadležno sudsko vijeće Haaškog tribunala, kao i da prihvaća jamstva Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao", priopćilo je Nacionalno vijeće za suradnju s haaškim tribunalom odgovarajući na zahtjev iz Međunarodnog kaznenog suda da se Srbija i Nizozemska izjasne o privremenom puštanju Šešelja na slobodu zbog teško narušenog zdravlja.

U priopćenju vijeća, na čijem je čelu vicepremijer Rasim Ljajić, navodi se kako je "Vlada Srbije zabrinuta zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja optuženog Vojislava Šešelja", te da je "spremna pružiti jamstvo za njegovo privremeno puštanje na slobodu".

dnevnik.hr