Američki Senat je nakon višemjesečnog natezanja odobrio paket pomoći vrijedan 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan.

Zakon uključuje 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 14 milijardi dolara za Izrael u ratu protiv Hamasa i 4.83 milijarde dolara za podršku partnerima u Indo-Pacifiku, uključujući Tajvan, i za odvraćanje od agresije Kine. Također bi osigurao 9.15 milijardi dolara humanitarne pomoći civilima u Gazi i Zapadnoj obali, Ukrajini i drugim zonama sukoba diljem svijeta.

To još uvijek ne znači da će te zemlje dobiti američku pomoć, jer se očekuje da će republikanci, koji imaju većinu u Predstavničkom domu, pružiti otpor izglasavanju paketa pomoći. Naime, republikanci su već najavili njegovo odbacivanje u sadašnjem obliku.

Što je prethodilo izglasavanju pomoći?

Ubrzo nakon što je uklonjena posljednja proceduralna prepreka u Senatu s kojom se zakon suočio, republikanski protivnici zakona zakočili su njegovo usvajanje držanjem beskrajnih govora.

Prolaz zakona u Senatu uspio je jer je čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell uspio osigurati potporu najmanje 17 republikanskih zastupnika, više nego dovoljno da se premaši prag od 60 glasova potrebnih za prolaz tog zakona u domu od 100 senatora. Ali oba doma Kongresa moraju odobriti zakon prije nego što ga demokratski predsjednik Joe Biden može potpisati.

Sukob oko odredbe o migrantima

Zakon se suočava s velikim neizvjesnostima u Predstavničkom domu, gdje je republikanski predsjednik tog doma Mike Johnson prigovorio da zakon ne sadrži odredbe za zaustavljanje rekordnog dotoka migranata preko granice SAD-a i Meksika.

"Ako Senat ne usvoji nijednu promjenu politike na granicama Predstavnički dom morat će donijeti vlastite mjere o ovim važnim stvarima", rekao. "Amerika zaslužuje bolje od statusa quo iz Senata", dodao je Johnson, koji je u prošlosti sugerirao da bi Predstavnički dom mogao podijeliti zakon u zasebne zakone.

Senator John Thune, drugi republikanac po važnosti u domu, rekao je da nije jasno što će Johnson učiniti. "Predstavnički dom će, pretpostavljam, pokrenuti nešto. Očito je da će odgovoriti na potrebe Izraela", rekao je Thune. Tvrdi republikanci predviđaju da će zakon potpuno propasti kad dođe pred Predstavnički dom.

"Ovaj zakon nikad neće proći u Predstavničkom domu"

"Zakon koji je danas pred nama... nikada neće proći u Predstavničkom domu, nikada neće postati zakon", rekao je republikanski senator Rick Scott s Floride u noćnom maratonu za govornicom u Senatu.

Republikanci su mjesecima zahtijevali da zakon o inozemnoj pomoći uključi mjere na američkim granicama. Ali dvostranački dogovor o granici, o kojem se pregovaralo mjesecima, propao je nakon što je Donald Trump, vodeći stranački kandidat za Bijelu kuću, tražio njegovo odbacivanje.

Što želi Trump?

Trump, koji se nada iskoristiti pitanje granice kako bi svrgnuo Bidena s vlasti na izborima u studenom, kritizirao je prijedlog zakona o inozemnoj pomoći, rekavši na društvenim mrežama da bi pomoć američkim saveznicima umjesto toga trebala biti u obliku zajmova.

Biden već mjesecima poziva Kongres da požuri s novom pomoći Ukrajini i američkim partnerima u Indo-Pacifiku, uključujući Tajvan. Nakon Hamasovog napada na Izrael 7. listopada, zatražio je i sredstva za saveznika SAD-a, zajedno s humanitarnom pomoći za Palestince u Gazi.

Ukrajinski dužnosnici upozorili su na nestašicu oružja u trenutku kada Rusija nastavlja s novim napadima. Ali pomoć Ukrajini suočava se s velikim nevoljama u Predstavničkom domu, gdje Trumpovi interesi imaju veći utjecaj kod republikanaca koji kontroliraju dom tankom većinom.