Ivan Selak, pilot koji je usred rata s MiG-om JNA prebjegao iz Srbije u Hrvatsku te sudjelovao i u akcijama Bljesak te Oluja, jučer je komentirao vjerojatno propali posao između Izraela i Hrvatske.

On je od početka protiv toga, a evo kako je sada za Novu TV komentirao posljednje informacije koje stižu o kupovini F-16.

"Nadam se i vjerujem da će, ako se odustane od ovoga, da će časni general Mattis dobit barem ulicu u Zagrebu.

Ljudi koji govore da zrakoplov koji je iskorišten, iznatezan, opterećivan, da budem vulgaran - više od amsterdamske prostitutke, da će njegovo održavanje biti jeftinije od novog sve govori o ljudima koji su radili u toj komisiji", kazao je Selak.

"Nakon 30 godina avion se može koristiti za paradiranje"

Selak je o samog početka glasni kritičar nabavke polovnih izraelskih aviona. "Najveći problem su sati njegova naleta i godine starosti. Dakle, njegov životni vijek, što god tko pričao, je na isteku. Avion je skup za održavanje inače. Optimum korištenja aviona, kad je on najjeftiniji za održavanje, je od treće ili četvrte godine kad je proizveden pa do 22. godine starosti.

Prve dvije, tri godine kad je izašao iz tvornice taj avion je skup jer treba preboljeti dječje bolesti. Nakon toga je najjeftiniji. Nakon 22-23 godine, cijena održavanja drastično košta. Najgora stvar u tome je što je avion stariji, to više vremena provodi u halama za održavanje, kod inženjera, a sve manje leti. Nakon trideset godina praktično se vrlo malo i razmatra mogućnost ozbiljne upotrebe aviona F-16. Govorim o ozbiljnoj upotrebi, u upotrebi kakve je bio prvih 20-ak godina. Nakon 30 godina ga možete koristiti za paradiranje", kazao je Selak Indexu kada je donesena odluka o kupovini izraelskih Baraka.

Selak je dodao da je tip zrakoplova jako dobar. Sam je, kaže, upravljao F-16 i zna o kako se kvalitetnom stroju radi. No u ovom slučaju naglašava tri velike mane. Prva velika mana je činjenica da avion kupujemo od Izraelaca. To znači, objašnjavao nam je Selak, da je avion maksimalno iskorišten jer je riječ o iznimno kvalitetnim pilotima države koja često ratuje. Druga velika mana je što je riječ o starim avionima. To vodi i do treće mane. Selak je kazao da je riječ o avionima koji su na isteku svog life timea.