Oko 10.000 od 50.000 zatvorenika unovačenih u ruskim zatvorima poginulo je u Ukrajini, gdje su bili na prvoj crti u krvavoj bitci za Bahmut, priznao je vođa i osnivač te plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin.

"Izabrao sam 50.000 zatvorenika, 20 posto ih je poginulo"

"Izabrao sam 50.000 zatvorenika od kojih je 20 posto poginulo", rekao je Prigožin u razgovoru koji je sinoć objavio bloger blizak Kremlju Konstantin Dolgov. Ujedno je rekao da je u borbama poginuo sličan udio profesionalnih vojnika ne navodeći njihov broj.

Prema njegovim riječima, ukrajinski gubici su mnogo veći: "Imam triput manje poginulih i (...) oko dvaput manje ranjenih." Prigožin je tako prvi put otvoreno progovorio o razmjerima gubitaka njegove skupine dok se na ruskoj strani čini sve kako se ne bi otkrio broj poginulih i ranjenih.

Ruska vojska zadnji put objavila podatke u rujnu 2022.

Ruska vojska je zadnji put objavila podatke u rujnu 2022. kada je izvijestila o 5900 mrtvih u svojim redovima.

U povjerljivim američkim dokumentima koji su nedavno izašli u javnosti navodi se da su ruski gubitci 1. ožujka bili između 35.500 i 43.500 ljudi, a ukrajinski od 16.000 do 17.500, ali tu je procjenu nemoguće provjeriti.

Kijev: Vagnerovci izvodili gotovo samoubilačke napade

Lani je Prigožin, i sam zatvorenik u sovjetsko vrijeme, novačio ljude po zatvorima obećavši im poništenje kazne ako prežive rat. Kijev tvrdi da su vagnerovci tijekom bitke za Bahmut izvodili gotovo samoubilačke napade na ukrajinskoj crti obrane ginući u velikom broju.

Jevgenij Prigožin optužuje ruski vojni vrh da mu nije dopremio potrebno oružje i streljivo kako bi spriječio tako velike gubitke. Proteklog vikenda skupina Wagner i ruska vojska ustvrdili su da su zauzeli Bahmut u cijelosti, što Kijev niječe. Prigožin je rekao da će se njegove snage povući iz grada do 1. lipnja i prepustiti položaje regularnoj vojsci.