Na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku, glavni tajnik Antonio Guterres rekao je da se "napad Hamasa na Izrael 7. listopada nije dogodio u vakuumu". Te riječi su izazvale burnu reakciju Izraela.

"Palestinski narod je 56 godina bio izložen okupaciji. Vidjeli su kako im se teritoriji stalno oduzimaju naseljavanjem i pogađaju nasiljem. Njihovo gospodarstvo je ugušeno. Njihovo stanovništvo raseljeno, a domovi porušeni. Njihove nade u političko rješenje njihove nevolje nestaju", dodao je.

Guterres u istom govoru rekao da “pritužbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa, a ti užasni napadi ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda.”

"Nema smisla razgovarati s onima koji pokazuju razumijevanje za najstrašnija nedjela"

Njegove riječi su naišle na burnu reakciju izraelskog ambasadora pri UN-u, Gilada Erdana, koji je zatražio od Guterresa da podnese ostavku.

"Nema opravdanja niti smisla razgovarati s onima koji pokazuju razumijevanje za najstrašnija nedjela počinjena nad građanima Izraela i to od deklarirane terorističke organizacije", poručio je Erdan na X-u, bivšem Twitteru.

"Pozivam Guterresa da odmah podnese ostavku", dodao je.