Ruski rat u Ukrajini ulazi u "kritičnu fazu" zahvaljujući protuofenzivi Kijeva, prema riječima glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga.

"Ukrajinske snage uspjele su zaustaviti ofenzivu Moskve u Donbasu, napasti iza ruskih linija i ponovno zauzeti teritorij", rekao je tijekom konferencije za medije s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u petak.

"Samo u nekoliko proteklih dana, vidjeli smo daljnji napredak i na jugu u Hersonu i na istoku u regiji Harkiv'', rekao je.

Rekao je da to pokazuje "hrabrost, vještinu i odlučnost ukrajinskih snaga. I pokazuje da je naša podrška svakodnevno čini razliku na bojišnici."

Solidarnost zapada ne smije sada posustati, unatoč energetskoj krizi i rastućim troškovima života.

"No cijena koju mi plaćamo mjeri se u novcu, dok se cijena koju plaćaju Ukrajinci mjeri u životima", rekao je Stoltenberg. "I svi mi ćemo platiti puno veću cijenu ako Rusija i drugi autoritativni režimi vide da se njihova agresija nagrađuje."

"Ako se Rusija prestane boriti, bit će mir. Ako se Ukrajina prestane boriti, prestat će postojati kao nezavisna nacija." Tako da moramo nastaviti, rekao je "zbog Ukrajine i zbog nas."