Direktor CIA-e William Burns kaže da ne postoje obavještajni podaci da je Vladimir Putin nestabilan ili lošeg zdravlja.

U medijima je sve više nepotvrđenih nagađanja da ruski predsjednik, koji ove godine navršava 70 godina, pati od lošeg zdravlja. Nagađalo se da Putin ima rak. No Burns kaže da ne postoje dokazi koji bi na to upućivali, prenosi BBC.

"Postoje brojne glasine o zdravlju predsjednika Putina. No Putin se čini previše zdrav", komentirao je Burns tijekom Aspen Security Foruma u Coloradu. Burns je bivši američki veleposlanik u Moskvi te je više od 20 godina morao promatrati Putina i surađivati s njim.

"Putin je u krivu ako misli da će pobijediti u ratu"

Direktor CIA-e oglasio se o Putinu nakon što je SAD najavio da će Ukrajini poslati više dalekometno oružje. Ranije je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov rekao da vojni fokus Rusije u Ukrajini nije više samo Istok te je implicirao da se strategija Moskve promijenila nakon što je Zapad opremio Ukrajinu takvim oružjem.

"Putin je u krivu ako misli da će pobijediti u krvavom ratu u Ukrajini. I ranije se pokazalo da je u krivu kada je mislio da bi njegove snage mogle zauzeti Kijev u prvih nekoliko dana invazije. Putin doista vjeruje svojoj retorici. Čuo sam ga kako privatno govori tijekom godina da Ukrajina nije prava država. Prave države uzvraćaju, a upravo to je učinila Ukrajina", komentirao je Burns.

SAD procjenjuje da je do sada u Ukrajini oko 15.000 ubijenih i oko 45.000 ranjenih Rusa, naveo je Burns uz procjenu da su ukrajinski gubici nešto manji.