Islam nije dio Njemačke, ali muslimani jesu, izjavio je u petak novi ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, u direktnoj kontradikciji sa stavovima kancelarke Angele Merkel. ''Islam nije dio Njemačke, Njemačku je stvorilo kršćanstvo. Dio te tradicije su slobodne nedjelje, crkveni praznični dani i rituali kao što su Uskrs, Svi Sveti i Božić '', izjavio je čelnik Kršćansko socijalne unije (CSU) za današnje izdanje tabloida Bild.

''Živjeti s nama ne pored nas''

''Muslimani koji žive ovdje prirodan su dio Njemačke. To naravno ne znači da mi iz nekih lažnih razloga i razmatranja odustajemo od specifičnih tradicija i običaja naše zemlje'', kazao je bivši bavarski premijer za dnevne novine.

"Islam je dio Njemačke", prvobitno je izjavio bivši njemački predsjednik Christian Wulff u 2010., ali je Merkel često ponavljala tu frazu i učinila je vlastitom devizom; ta izjava sada se uglavnom povezuje s njom. Uprkos tome što je blizak saveznik kancelarke, Seehofer je glasni kritičar njenih proimigrantskih stavova. Seehofer je izjavio kako želi sazvati sastanke s predstavnicima islama kako bi raspravljali o problemima s kojima se muslimani suočavaju prilikom integracije u njemačko društvo.

''Moramo sjesti za okrugli stol s muslimanskim udruženjima i inzistirati na dijalogu, i ukoliko bude neophodno, proširiti ga '', kazao je. ''Moja poruka je: muslimani moraju živiti s nama, nećemo živiti jedni pokraj drugih. U cilju ostvarenja toga, potrebno nam je obostrano razumijevanje. To se može ostvariti samo kada razgovaramo jedni s drugima'', izjavio je Seehofer, prenosi dpa.

Merkel uzvratila

Kancelarka Angela Merkel odmh je uzvratila i ponovila je svoj stav da su muslimanski građani i njihova religija dio Njemačke, prenosi Fena.

''Muslimani koji žive ovdje prirodan su dio Njermačke. To naravno ne znači da mi zato trebamo odustati od specifičnih tradicija i običaja naše zemlje zbog lažnih razmatranja'', izjavio je bivši premijer Bavarske za dnevne novine. Njemačkih četiri milijuna muslimana "pripadaju Njemačkoj, baš kao što i njihova religija pripada Njemačkoj" - odgovorila je Merkel, koja se često sukobljavala s bivšim bavarskim premijerom oko pitanja imigracije, prenosi dpa.