Sedmorica turskih vojnika poginula su u subotu na sjeveru Sirije, među njima petorica u tenkovskom napadu, u operaciji protiv kurdske milicije koje Ankara smatra “terorističkom”, a saveznica je Sjedinjenih Država, priopćila je turska vojska.

U subotu je turska vojska pretrpjela najveće gubitke od početka ofenzive nazvane “Maslinova grančica” koju Turska vodi uz pomoć sirijskih pobunjenika.

Petorica vojnika su bila u oklopnom vozilu koje je pogođeno na sjeveroistoku pokrajine Afrina, navodi vojska u priopćenju.

Prethodno je bila izvijestila o pogibiji jednog vojnika u okršaju s kurdskim borcima i još jednog u napadu u pokrajini Kilisu, uz tursku granicu.

Turska vojska kaže da je uzvratila zračnim udarima u kojima je uništila skloništa i skladišta oružja.

Nakon ovih gubitaka, u ofenzivi pokrenutoj 20. siječnja radi potiskivanja Postrojba narodne zaštite (YPG), milicije koja je saveznik SAD-a u borbi sa skupinom Islamskom državom (IS), poginulo je 14 turskih vojnika.

Ankara optužuje YPG da je sirijski ogranak Kurdistanske radničke stranke (PKK), organizacije koju Turska i njezini zapadni saveznici smatraju “terorističkom” i koja od 1984. vodi krvav gerilski rat na turskom tlu.

Turski gradovi uz granicu su od 20. siječnja redovito na meti raketa koje, drže turske vlasti, ispaljuje YPG. U tim napadima je poginulo sedam civila a stotinjak je ranjeno.

Ankara tvrdi da je u dva tjedna operacije ubijeno oko 900 boraca YPG-a, što nije moguće provjeriti iz neovisnih izvora.

Oko 15.000 stanovnika Afrina pobjeglo je pred sukobom u druge dijelove pokrajine, a oko tisuću se sklonilo u susjednu pokrajinu Alep, rekla je zamjenica UN-ova glavnog tajnika za humanitarna pitanja Ursula Mueller.

Turska nikad nije prihvatila stvarnu autonomiju koju su Kurdi u sirijskom ratu izvojevali na sjeveru Sirije, bojeći se da bi i njezina kurdska zajednica mogla težiti tom cilju.

Ofenziva na Afrin dodatno otežava pronalaženje rješenja za sirijski rat u kojemu je od 2011. izginulo više od 340.000 ljudi.

( politika24 / Hina )