Najmanje je 25 turskih vojnika ozlijeđeno, a sedam ih se smatra nestalima u petak nakon "slučajne" eksplozije u vojnoj bazi na jugoistoku Turske.

Tursko ministarstvo obrane je u službenom priopćenju objasnilo da se "nesreća" dogodila nakon "ispaljenog hica iz teškog oružja" u vojnoj bazi Süngü Tepe, u pokrajini Hakkari, blizu granice s Irakom i Iranom.

Ukupno je najmanje 25 vojnika hospitalizirano zbog ozljeda čija težina nije navedena u priopćenju ministarstva, a trenutačno traje potraga za sedam vojnika koji se smatraju nestalima.

Vlasti medijima zabranile emitiranje s mjesta incidenta

Okolnosti eksplozije su i dalje nejasne i vlasti su zabranile medijima objavljivanje fotografija s mjesta incidenta. Dnevnik "Yeni Safak" blizak vlasti ipak je objavio na svom portalu fotografiju na kojoj se vidi gusti dim kako se diže iznad jednog brežuljka.

I dok je u prvom priopćenju nakon nesreće navedeno da se radilo o eksploziji "neispravnog streljiva" u trenutku kada se otvarala vatra iz teškog oružja, upravitelj pokrajine Hakkari je u naknadnom priopćenju objavio da se radi o "eksploziji koja se dogodila u skladištu streljiva". Još uvijek nije jasno je li se eksplozija dogodila u borbenoj misiji ili vježbi.

Baza u kojoj se dogodila eksplozija nalazi se na teško pristupačnom planinskom području koje je poprište redovitih okršaja između turskih oružanih snaga i pripadnika Radničke stranke Kurdistana (PKK).