Socijaldemokratska partija BiH želi obavijestiti javnost da će, zbog moguće nezakonite preraspodjele kompenzacijskih mandata u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, od strane Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, podnijeti krivične prijave protiv svih članova ove institucije, navedeno je u priopćenju za javnost.

''Kako bi se zadovoljio Ustav i Izborni zakon BiH, u Zastupnički dom Parlamenta FBiH iz svakog konstitutivnog naroda u saziv Parlamenta mora biti izabrano po četiri zastupnika. Ukoliko se dogodi da jednog od konstitutivnih naroda ima manje od ovog broja, SIP je dužan izvršiti popunu nedostajućih mandata sa kompenzacijskih listi političkih stranki koje imaju takve kandidate, a sve u skladu s Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH'', navodi SDP.

Stranka dodaje kako nakon ovogodišnjih održanih Općih izbora ''postoji identična situacija kao i nakon održanih izbora 2014. godine, a to je da u ovom Domu Parlamenta FBiH nedostaju izabrani zastupnici iz reda srpskog naroda''.

''Prema našim saznanjima, SIP BiH planira nakaradno i na svoju ruku, te, vjerojatno, u suučesništvu s vladajućim političkim strankama uraditi preraspodjelu mandata. Tako bi nedostajući mandati bili popunjeni s kompenzacijskih listi stranaka, koje na svojim listama imaju kandidate iz reda srpskog naroda. Time bi se izvršila zamjena već izabranih kandidata s nedostajućim kandidatima iz reda srpskog naroda unutar liste te političke stranke. To praktično znači da bi SDP izgubio mandate koji mu pripadaju i platio cijenu svoje multietničnosti, nakaradnim tumačenjem Izbornog zakona od strane SIP-a BiH'', navodi SDP.

Dodaju kako je identična situacija bila i 2014. godine, kada je SIP BiH nedostajuće mandate dijelio političkim subjektima koji su imali najslabiji količnik i tako oduzimali kompenzacijske mandate, a iste dodjeljivali političkim subjektima koji su na svojim kompenzacijskim listama imali kandidate iz reda srpskog naroda.

''Ukoliko se ovo dogodi, SDP BiH će putem Apelacijskog odjela Suda BiH tražiti doslovno provođenje Izbornog zakona i podnijeti krivične prijave protiv svih službenika koji su radili na pripremi ovakve odluke, kao i protiv svih članova SIP-a, koji ovakvu odluku usvoje'', navodi se u priopćenju i dodaje kako je ''očigledno da je SIP BiH pod pritiskom vladajućih stranaka iz oba entiteta, jer bi tumačenjem iz 2014. godine, ove stranke izgubile mandate''.

''Ovo je samo nastavak bezočne pljačke na proteklim izborima, na koju je SIP BiH zažmirio, a upravo zbog toga će SDP danas podnijeti žalbu i zahtjev za ponovnim brojanjem glasova za sve razine vlasti'', priopćeno je.