Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić pozvao je u subotu na stranačkom Kongresu koji se održava u Sarajevu druge stranke s lijevog političkog centra na ujedinjenje i zajednički nastup na predstojećim lokalnim izborima u BiH.

"Prvi cilj koji moramo ostvariti je jedinstveni nastup svih stranaka lijevog političkog spektra na lokalnim izborima 2016. godine", rekao je Nermin Nikšić nakon što mu je uručena odluka o izboru za predsjednika SDP-a BiH.

Politička platforma

Pritom je pojasnio kako je SDP BiH na posljednjem stranačkom kongresu pokrenuo izradu političke platforme za ujedinjavanje ljevice. Podsjetio je da je ta stranka bila na koljenima prošle godine kada je doživjela izborni debakl, a sada je na putu oporavka. Optužio je stranke s desnice koje inzistiraju na nacionalnim vrijednostima i očuvanju identiteta, da rade na podjeli zemlje.

"Razlika između njih koji dijele, uništavaju i unazađuju ovu državu i nas koji je ujedinjujemo, gradimo i vodimo u ljepšu budućnost je početak odgovora na pitanje što je to danas ljevica u Bosni i Hercegovini", dodao je predsjednik SDP-a BiH.

Odgovornost da se zaustavi podjela

I čelnik Demokratske fronte Željko Komšić koji je prije dvije godine napustio SDP BiH i osnovao vlastitu stranku pozvao je na približavanje ljevice smatrajući to važnim za državu BiH te tvrdeći da je na sceni podjela zemlje.

"Čini mi se da BiH u ovom poslijeratnom razdoblju nikada nije bila bliža tome da se definitivno podijeli" u tri etničke cjeline, rekao je Komšić koji je nakon posljednjih izbora postao dio vlasti na razini entiteta Federacije i države BiH.

"I na nama i na vama je odgovornost da to zaustavimo", rekao je.

Na Kongresu SDP-a BiH sudjeluje više od 850 izaslanika koji će izabrati Glavni odbor i Nadzorni odbor ove stranke.