Tri su grupacije stranaka koje bi mogle činiti vlast u Federaciji, objavila je Federalna televizija. Prva grupa je SDA, HDZ BiH, HDZ 1990 i 3 zastupnika NB-a - imaju 48 zastupnika. Drugu grupu čine SDP, DF i NS - imaju 32 zastupnika. Treću čine SBB PDA i A-SDA. Oni imaju 14 zastupnika u Parlamentu Federacije i već su donijeli odluku da nastupaju kao čvrst politički blok.

Tko će od prve ili druge grupe pridobiti treću i tako imati većinu u ovom domu a samim tim u Federaciji, analizirala je FTV.

''U tom procesu formiranja postizbornih koalicija vidjet ćemo kako će se taj treći blok - okupljen oko SBB, ASDA i PDA - ideološki profilisati prema ključnim političkim problemima ove zemlje među kojima bih na prvo mjesto stavio izborno zakonodavstvo'', navodi politički analitičar Milan Sitarski.

Nakon što ih je odbio Bh. blok, SDA najavljuje pregovore sa SBB-om, PDA i A-SDA.

''Mi ćemo imati vjerojatno sastanke i sa SBB-om PDA i A-SDA idućeg tjedna. Kanimo pojedinačno razgovarati s njma. Oni imaju pravo nastupati kao blok, ali mi ali mi ih nemamo namjeru zvati kao blok'', poručuje Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Inače, sastanak predsjednika novoformiranog bloka - Fahrudina Radončića, Mirsada Kukića i Rifata Hozanovića - rezultirao je dogovorom o suradnji na svim razinama vlasti.

FTV je neslužbeno dolzanal iz SBB-a kako ni saradnja sa SDA, iako su mnogi to očekivali, nije isključena. Slično je potvrdio i predsjednik ove stranke.

''Od razgovora, pa eventualno i s polemičkim dionicama, nitko ne može imati štete. Nema ozbiljnog državničkog pristupa koji polazi od političkih sujeta i odbijanja kontakata i susreta, naročito u novim okolnostima velikih iskušenja pred kojima se nalazi naša zemlji pa, ako hoćemo iskreno, i Bošnjaci'', rekao je Fahrudin Radončić.

U pridobijanje se, kako navodi FTV, već krenulo. Odmah nakon sastanka u središnjici SDA u Sarajevu, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uputio se u Živinice, i to na sastanak a predsjednikom PDA Mirsadom Kukićem. Detalji sastanka nisu poznati. Čelnik HDZ-a BiH je ranije razgovarao i s predsjednikom SBB-a, no detalji ni tog sastanka nisu poznati. Ipak, ukoliko se blok okupljen oko SBB-a pridruži SDA i HDZ-u BiH i dosad osiguranim partnerima, imat će dovoljno ruku.

''Ja se nadam da tu neće biti problema ali ne smije se po svaku cijenu praviti koalicija - moraju se usuglasiti elementarni programski stavovi oko ključnih i neodložnih pitanja'', upozorava Sitarski.

''Sve opcije i dalje su otvorene. Nove runde pregovora kreću već idućeg tjedna, a koalicije bi mogle biti finalizirane do idućeg mjeseca'', navodi FTV.