''S Draganom Čovićem sam se vidio prije mjesec dana i u međuvremenu se nismo vidjeli, pa čak ni telefonski razgovarali'', izjavio je Federalnoj televiziji lider Saveza za bolju budućnost BiH, Fahrudin Radončić.

Kaže kako to ipak ne znači da ne čuje poruke i pozive u vlast koji mu se upućuju.

''To, naravno, ne znači da ne čitam njegove izjave i iskrena nastojanja da FBiH i druge razine napokon dobiju neku stabilnu koaliciju i efikasnu vlast posvećenu reformama'', rekao je Radončić.

Federalna televzija objavila je kako Radončićevoj stranci pozivi stižu sa svih strana.

''Dragan Čović nikad nije odustao od ideje za partnerstvom s ovom strankom, a sada ima i zeleno svjetlo iz SDA. Ali u SDA, generalno, imaju pune ruke posla. Pa tako pored, kako navode, postojeće parlamentarne većine, traže i nove partnere'' objavila je FTV.

Da je poziv upućen i Savezu za bolju budućnost, Federalna televizija navodi citiravši Aljošu Čamparu, člana Predsjedništva SDA.

''Nitko nema pravo da svoje osobne stvari, animozitete i neslaganja stavlja ispred općeg interesa BiH. Stav predsjednika SDA Bakira Izetbegovića je da treba razgovarati sa svima onima koji hoće i koji žele da BiH ide brže k EU-u'', rekao je Čampara.

No, Stranka za BiH, bar trenutno, nema namjeru prekinuti partnerstvo sa SDA. Iako su, kažu, izigrani, prevareni i njihovo mišljenje nije bilo bitno prilikom donošenja bitnih odluka, kao što je imenovanje Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH, ipak je volja za reformama jača od svađe.

"Imenovanja su jedna nesmotrenost SDA, moglo je ispasti drugačije, ali to ne može biti razlog da se dovodi u pitanje potpisane koalicije", kazao je Salem Halilović, glavni tajnik Stranke za BiH.

Stabilna vlast u Federaciji bi, navodi FTV, sigurno bila ukoliko bi SBB prihvatio poziv vladajuće koalicije. Međutim, to bi značilo i rotacije pozicija na državnoj razini.

''Po svim prilikama, sam Fahrudin Radončić ne bi pristao na nešto manje od pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. To automatski znači da bi SDA morala, zarad stabilne vlasti, žrtvovati aktualnog predsjedavajućeg Denisa Zvizdića. Osim toga, sjetimo se četvorke u Zastupničkom domu Parlementarne skupštine BiH - Šepića, Ahmetovića, Sokolovića i Mehmedovića, zastupnika koji su iskazali neposlušnost vrhu SDA. I oni bi mogli glasovanje u parlamentu uvjetovati pozicijama ministara u Vijeću. A ukoliko im ne bude udovoljeno, upitna bi bila parlamentarna većina i na državnoj razini'', navodi FTV.

Podsjećamo, iz SDA je u medije plasirana informacija kako su intezivirani razgovori lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i Radončića. Tako je Nezavisnim novinama izvor iz SDA potvrdio informaciju kako su lideri HDZ-a i SBB-a otpočeli novu rundu intenzivnih kontakata.

''Informacija o tim intenzivnim kontaktima Nezavisnim je potvrđena iz izvora SDA, iako o njoj niko nije htio javno da govori, no njenu relevantnost potvrđuju i Čovićevi istupi u medijima prethodnih dana, koji su bili svojevrsna priprema terena'', navode Nezavisne novine dodajući kako bi ovo moglo dovesti do nove prekompozicije političkih blokova u FBiH i državi.

Novi sastanak

Inače, Predsjednici Stranke BiH i SDA Amer Jerlagić i Bakir Izetbegović sastat će se danas, potvrdio je Jerlagić Feni.
Po njegovim riječima, to neće biti samo susret na kojem će biti riječi o nesuglasicama što su se ovih dana desile među dvjema strankama.

''To je samo jedan, nemio detalj'', naglašava Jerlagić, ''a globalno, dosta je otvorenih pitanja za sugovornike - o reformskoj agendi, daljnjim koracima, donošenju federalnih zakona''.