Stranka demokratske akcije (SDA) ostvarila je sve zacrtane izborne ciljeve, osvojivši oko 300.000 glasova te će u sljedećih nekoliko dana krenuti u razgovore o formiranju vlasti, kazao je večeras u Sarajevu predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Podvukao je da zastupnik SDA koji je osvojio najmanje glasova za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ima više glasova nego neki nositelji lista drugih stranaka koji su osvojili četverogodišnji mandat u tom najvišem zakonodavnom tijelu u BiH.

Zabrinjavajuća je, kaže, intenzivna postizborna kampanja nekih stranaka protiv SDA jer ne čude ga, ističe, teške riječi u predizbornoj kampanji, ali ova situacija je neuobičajena zbog čega je Izetbegović ocijenio da je napad na SDA napad na 300.000 građana koji su toj stranci dali povjerenje te je pozvao da se prestane s tim.
 


Podsjetio je da je SDA pozivala predstavnike drugih stranaka da nastupe zajedno na Općim listopadskim izborima u oba entiteta, ali nakon što to nije podržano osvojen je manji broj mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske - četiri umjesto šest mandata.

''Vrijeme je da se odluči što je važnije, da li je važnije boriti se za BiH ili boriti se međusobno te da li je preča ljubav prema BiH ili međusobna mržnja i mržnja prema SDA, ali i da li su važnije neke fotelje ili važnije da se oformi jak probosanki front koji će državu povući naprijed'', istaknuo je.

Izrazio je opredjeljenje za formiranje stabilnih parlamentarnih većina na svim nivoima, ocijenivši da je potrebno okupiti što više stranaka koje su ostvarile značajan rezultat na svim nivoima vlasti jer je podsjetio da nije lako provoditi reforme što se vidjelo prilikom donošenja federalnog Zakona o radu.

Najavio je da će za desetak dana SDA započeti razgovore o formiranju parlamentarnih većina jer su ostavili dovoljno vremena da se "strasti smire" i prođe predizborna euforija, napominjući da bi najviše voljeli surađivati sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) i Demokratskom frontom (DF).

''Svi birači koji su glasali za SDP, DF i SDA imali su u vidu državni interes BiH, a ne kantonalne vlade i kantonalne proračune'', kazao je Izetbegović, dodajući da se u tom smislu Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podrazumijevaju kao koalicioni partneri.

Bh. glasačko tijelo podijelio je u četiri komponente od kojih su tri bošnjačka, srpska i hrvatska koje su privržene tradicionalnim vrijednostima, a četvrta je ona koju čine građanske stranke kojima ove vrijednosti nisu osobito važne.

No, Izetbegović je mišljenja da u koalicionoj vlasti trebaju biti predstavljene sve četiri grupe jer isključenje bilo koje od njih nije rješenje za BiH jer se u tom slučaju ne može garantirati stabilna vlast koja će biti u mogućnosti provoditi reforme.

Na pitanje da li vide kao koalicionog partnera Savez za bolju budućnost (SBB) Izetbegović je kazao da će prvo razgovarati s navedenim strankama, dodajući da se u politici nikad ne treba reći nikada jer se to ranije događalo, ali "stvarnost nas je demantirala".

''SDA nikome neće zatvoriti vrata, a što se tiče SBB-a imali smo dobru suradnju s ministrima i parlamentarcima SBB-a. Imali smo sukob s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem radi njegovog odnosa prema SDA što je bilo bespotrebno'', zaključio je Izetbegović.

Lider SDA naglasio je da odluka Centralne izborne komisije (CIK) o načinu izbora delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta mora biti zasnovana na odredbama Ustava FBiH, na odredbama Izbornog zakona i evropskim konvencijama, sve ostalo za njih je neprihvatljivo.