''SDA stari, kad pogledate sve naše kadrove na pozicijama mi smo svi prosječno stariji 10 do 15 godina od one poslijeratne garniture u vrijeme Alije Izetbegovića. Glomazni smo i prilično inertni'', rekao je Bakir Izetbegović tijekom obraćanja na Asocijaciji žena SDA navodeći da pola godine SDA ne može uraditi reevidenciju članstva.

Naime, Stranka demokratske akcije polovinom rujna održat će 7. Kongres na kojem će se birati predsjednik SDA, zamjenik predsjednika, potpredsjednici, članovi Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti. Na Kongresu se očekuje oko 1.500 izaslanika, a agencija Patria navodi kako je za sada izvjesno da će jedan od kandidat biti aktualni predsjednik Bakir Izetbegović, iako se sve glasnije mogu čuti imena Denisa Zvizdića i Šemsudina Mehmedovića.

Izetbegović je najavio i smanjivanje broja potpredsjednika (sada ih je sedam), ali i promjene u Predsjedništvu SDA gdje nema nijednog mladog čovjeka ispod 35 godina starosti od 29 članova. Među njima su samo tri žene.

Dodao je da će se odrediti kvote žena, mladih, Srba i Hrvata koji trebaju biti članovi Glavnog odbora. Zamjerio je što SDA nema prodora u ''hrvatski i srpski korpus''.

''Mi smo kao ključ koji ima samo jedan zubac, onaj bošnjački, a brava traži tri zupca da bi je otključao. Mi moramo dodati ta dva zupca, makar mala. Trebamo napraviti iskorak od bošnjačke ka bosanskoj stranci'', rekao je te najavio osnivanje Asocijacije senatora – ljudi koji su bili predsjednici, premijeri, ministri, veleposlanici, profesori i koji bi pomagali aktualnom rukovodstvu stranke.

Kritizirao je i brojnost funkcija jednog čovjeka, te je kazao da će se to promijeniti kao i da će mandat biti ograničen na 12 godina.