''SDA Mostara ostaje privržena sveobuhvatnom pregovaračkom procesu, svjesna da politička kriza predugo traje i da se rješenje za Mostar u interesu svih građana mora pronaći'', navodi se.

'Ukoliko HDZ BiH nastavi s ovakvom politikom, smatramo da se izbori u Mostaru mogu održati samo na osnovi odluke međunarodne zajednice, odnosno Ureda visokog predstavnika, jer na osnovama koje iznosi Dragan Čović, to je nedovoljno i u suštini neostvarivo'', navodi u priopćenju Gradskog odbora SDA Mostar.

Reagiravši na izjave čelnika HDZ-a BiH o dogovoru s SDA oko novih ministarstava u Federaciji te izmjenama izbornog zakonodavstva i održavanju izbora u Mostaru, Gradski odbor SDA navodi da ''u slučaju Mostara ne može i ne smije biti parcijalnih rješenja''.

''Posljednji istupi predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića, u kojima se tvrdi da će lokalni izbori u Mostaru navodno biti održani sigurno ove godine, ali opet u okviru nekakvog 'paketa', jasno potvrđuju da HDZ BiH i dalje insistira na polovnim rješenjima i bez jasnih mehanizama, kojima bi se osigurale i druge neophodne promjene, kao što je promjena gradskog Statuta'', navodi mostarski ogranak SDA.

Podsjećamo, Čović je u intervjuu za agenciju Fena rekao kako pitanje izbora u Gradu Mostaru treba riješiti u paketu s Domom naroda u FBiH i izborom članova Predsjedništva BiH, kako bi se relaksirali odnosi i vratilo povjerenje, primarno između bošnjačkog i hrvatskog naroda.  

Iz SDA pak ističu kako politički dogovor oko samog tehničkog provođenja izbora neće biti dovoljan, ukoliko se Mostar uporno veže za druge razine vlasti ''s kojima nema nikakve veze i ukoliko se samo održe izbori i popuni Gradsko vijeće radi pukog zadovoljavanja forme''.

''SDA Mostara ostaje privržena sveobuhvatnom pregovaračkom procesu, svjesna da politička kriza predugo traje i da se rješenje za Mostar u interesu svih građana mora pronaći'', navodi se.

Dnevnik.ba