Danas je održana sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije na kojoj je razmatrana  aktualnu politička situacija u Bosni i Hercegovini, te je Predsjedništvo SDA prihvatilo informaciju o toku implementacije izbornih rezultata.

Član predsjedništva Senad Šepić je kazao novinarima da nije bilo govora o imenima i pozicijama u Vladi FBiH i Vijeću ministara, dodavši da se još uvijek čekaju stranački razgovori sa DF-om i HDZ BiH o podjeli resora.

 Sadik Ahmetović kazao je kako neće doći u skorije vrijeme do formiranja Vlade FBiH, jer postoje različiti stavovi između DF-a i HDZ-a BiH.

"Mislim da lider HDZ-a BiH Dragan Čović traži više pozicija nego što objektivno HDZ-u pripada. Mislim da se treba zadovoljiti Ustavnom pozicijom Hrvata, a to je pet ministarskih pozicija u Vladi FBiH. To bi na određeni način otvorilo mogućnost da se Vlada prije formira", kazao je Ahmetović, prenosi Avaz.

Također, rečeno je da nije bilo govora o zahtjevima rudara da SDA-u pripadne Ministarstvo energetike i rudarstva.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA rekao je okupljenim novinarima prije sjednice Predsjedništva ove stranke da se danas sastao sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, te da bi trebali sutra razgovarati i sa Željkom Komšićem, predsjednikom DF-a. No, kada su u pitanju pozicije u Vijeću ministara on je rekao da će SDA tražiti tri mjesta plus mjesto predsjedavajućeg, s tim da jedno od ta tri pripada DF-u. Jedno od ministarstava koje traži SDA je i Ministarstvo civilnih poslova.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA usvojen je prijedlog dodatnih kriterija za predlaganje kandidata na pozicije u izvršnim tijelima. Na zahtjev Glavnog odbora Stranke, Predsjedništvo SDA je utvrdilo Informaciju o provođenju kadrovske politike u SDA, koja će biti razmatrana na narednoj sjednici Glavnog odbora, navodi se u priopćenju SDA.

- Nakon što je imenovan mandatar Vijeća ministara BiH, kao i čelnici izvršne vlasti na razini Federacije BiH, očekujemo da se što prije uđe u proceduru imenovanja novog sastava Vijeća ministara i Vlade FBiH. Također, očekujemo da se što prije okonča proces uspostavljanja županijskih vlada, kažu u SDA.

Predsjedništvo SDA također pozdravlja i podržava zajedničku Izjavu Predsjedništva BiH o opredijeljenosti političkih snaga u BiH, za preduzimanje neohodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU.

Kako navode, Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje šikaniranja roditelja bošnjačke djece povratnika u RS zbog njihove borbe za elementarno ljudsko pravo pohađanja nastave u školama na maternjem jeziku. Pozivamo međunarodnu zajednicu u BiH da se konačno oglasi i pruži zaštitu ovim ljudima, stoji u priopćenju.

Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje nastavak harange i pokušaje političke diskreditacije predsjedavajućeg Parlamentarne Skupštine BiH i potpredsjednika Stranke Šefika Džaferovića koja ima za cilj otežavanje formiranja vlasti na državnom nivou.

- Kebo i njegovi politički mentori monstruoznim lažima ne samo da pokušavaju kompromitirati SDA i njene visoke funkcionere, već pokušavaju izjednačiti agresora i žrtvu, kažu u SDA te pozivaju Tužiteljstvo BiH da se hitno očituje u pogledu Kebinih "tvrdnji", kako bi se ova iskonstruirana situacija što prije raščistila, zaključuju.

prvi.tv