Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je na ozbiljne posljedice ruske pobjede u Ukrajini, nekoliko sati prije svog odlaska u Washington na susret s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

U gostujućoj kolumni u Wall Street Journalu, Scholz je upozorio ukrajinske saveznike da ne smanjuju vojnu potporu toj zemlji, koja se gotovo dvije godine bori protiv ruske invazije punog opsega.

"Naša poruka je jasna: Moramo dati sve od sebe da spriječimo Rusiju da pobijedi. Ako to ne učinimo, mogli bismo se uskoro probuditi u svijetu još nestabilnijem, prijetećem i nepredvidljivijem nego što je bio tijekom Hladnog rata", napisao je Scholz.

"Ukrajina bi se uskoro mogla suočiti s ozbiljnim nedostatkom oružja i streljiva"

"Unatoč našoj potpori, Ukrajina bi se uskoro mogla suočiti s ozbiljnim nedostatkom oružja i streljiva", upozorio je njemački kancelar dodajući da su neke financijske obveze već istekle, a da druge treba produljiti.

"Dugoročne posljedice i troškovi neuspjeha u zaustavljanju agresije ruskog predsjednika Vladimira Putina bi zasjenile sve investicije koje sada ulažemo",  ističe Scholz.

Scholzov posjet Washingtonu dolazi u trenutku kada američki republikanski zastupnici u Kongresu blokiraju daljnju američku pomoć Ukrajini. Scholz se također bori da uvjeri neke europske partnere da povećaju svoju pomoć.

"Nemojte griješiti: ruska pobjeda u Ukrajini ne bi bila samo kraj Ukrajine kao slobodne, demokratske i neovisne države, već bi dramatično promijenila i lice Europe", napisao je Scholz.

"To bi zadalo ozbiljan udarac liberalnom svjetskom poretku. Brutalni pokušaj Rusije da silom otme teritorij mogao bi poslužiti kao nacrt drugim autoritarnim vođama diljem svijeta", upozorio je njemački kancelar.