Njemački kancelar Olaf Scholz doputovao je danas u Kinu, započevši putovanje u kojem se suočava s izazovima političkog balansiranja dok namjerava ojačati gospodarske veze s najvećim njemačkim trgovinskim partnerom. Scholz je jutros sletio u jugozapadni megagrad Čongking, objavila je kineska državna televizija CCTV, u pratnji velikog izaslanstva ministara i poslovnih čelnika.

Dok zapadni saveznici jačaju pritisak na Peking, očekuje se da će Scholz naglasiti da je Njemačka i dalje predana poslovanju s drugim najvećim svjetskim gospodarstvom i odbija pozive SAD-a na "odvajanje". Scholzovi prijateljski potezi prema Kini riskiraju izazivanje bijesa Washingtona i partnera iz EU-a, koji se protive velikim subvencijama Pekinga za industriju.

"Kina ostaje doista važan gospodarski partner"

"Kina ostaje doista važan gospodarski partner", rekao je Scholz novinarima u petak, dodajući da će pokušati izjednačiti uvjete za njemačke tvrtke u Kini. Na geopolitičkom planu, Scholz će također iskoristiti posjet kako bi uvjerio kineskog predsjednika Xi Jinpinga da iskoristi svoj utjecaj kako bi obuzdao ruskog kolegu Vladimira Putina i pomogao da se okonča rat u Ukrajini.

"S obzirom na bliske odnose između Kine i Rusije, Peking ima mogućnost izvršiti utjecaj na Rusiju", rekao je izvor iz njemačke vlade u Berlinu. Trodnevna turneja kroz Čongking, Šangaj i Peking drugo je Scholzovo putovanje u Kinu otkako je preuzeo dužnost.

Njegov prvi posjet u studenom 2022. bio je pomno praćen, jer je došao brzo nakon što je Xi ojačao svoju vlast, i označio je prvi postpandemijski posjet čelnika G7 Kini.Tada pogođeni bolnim prekidima opskrbnih lanaca tijekom zdravstvene krize, kao i kineskim odbijanjem da se distancira od Rusije unatoč invaziji Moskve na Ukrajinu, zapadni saveznici su se trudili smanjiti svoje oslanjanje na Peking.

Napetosti između Zapada i Kine

Scholzov posjet dolazi u trenutku kada se mnogi zapadni saveznici Njemačke sukobljavaju s Kinom oko niza trgovinskih pitanja. U Bruxellesu je u tijeku niz istraga o državnoj pomoći za kineske solarne ploče, električne automobile i vjetroturbine. Sjedinjene Države trenutačno istražuju rizike koje kineska tehnologija u automobilima predstavlja za američku nacionalnu sigurnost.

Uz napetosti oko Tajvana, američki predsjednik Joe Biden ovaj je tjedan obećao obranu Japanu i Filipinima, dok je ponašanje Pekinga u Južnom kineskom moru opisao kao "opasno i agresivno".

Dva dana prije svojeg posjeta, Scholz je razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, čiji je ured rekao da su se čelnici "koordinirali kako bi obranili rebalans europsko-kineskih trgovinskih odnosa". Ali Kina je vitalno tržište za Njemačku, gdje mnoga radna mjesta izravno ovise o potražnji azijskog diva.

I jednom i drugom gospodarstvu također je prijeko potreban poticaj. Njemačko gospodarstvo lani je palo za 0.3 posto, pogođeno inflacijom i visokim kamatama, a za ovu godinu ministarstvo gospodarstva očekuje tek slabašan rast od 0.2 posto.

"Njemačka ne bi trebala oklijevati da bude asertivnija"

Peking je za ovu godinu postavio ciljni godišnji rast BDP-a od oko pet posto, ali je izvoz prošlog mjeseca pao više nego što se očekivalo. Njemački zastupnici i analitičari pozvali su Scholza da zauzme čvrst stav. Deborah Duering iz Zelene stranke upozorila je Scholza da Kinu ne gleda samo kao ekonomsku priliku.

"Oni koji ignoriraju dugoročne rizike radi kratkoročnih profita riskiraju ponavljanje pogrešaka iz prošlosti, pogrešne ruske politike", rekla je Duering, govoreći o ovisnosti o Moskvi u prošlosti zbog opskrbe jeftinom energijom.

Max Zenglein iz Instituta Mercator za kineske studije rekao je da Njemačka ne bi trebala oklijevati da bude asertivnija. "Budući da se zemlje poput SAD-a i Japana mnogo oštrije pozicioniraju protiv Kine, Njemačka ima važnu ulogu", rekao je, dodajući da je Njemačka "u poziciji snage".