Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da okonča rat u Ukrajini i povuče svoje trupe iz te zemlje, prenosi Anadolu.

“Ne zaboravimo da je Rusija odgovorna za ovaj rat. A, predsjednik Rusije je taj koji to može okončati u bilo koje vrijeme jednom jedinom naredbom”, rekao je Scholz u utorak obraćajući se na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku.

Njemački lider je podvukao potrebu za istinskim mirovnim rješenjem koje bi garantirao sigurnost i slobodu Ukrajine.

“Trebali bismo biti svjesni lažnih rješenja koja predstavljaju mir samo po imenu. Mir bez slobode naziva se ugnjetavanje. Mir bez pravde naziva se diktat. To se sada konačno mora shvatiti i u Moskvi”, naglasio je Scholz.

Njemački socijaldemokrata je rekao da principe UN-a o nepovredivosti granica i suverenoj jednakosti svih država moraju poštovati svi kako bi se osigurala mir i stabilnost.

"U multipolarnom svijetu 21. stoljeća nema mjesta za revizionizam i imperijalizam. Griješi svatko tko pretpostavlja da manje zemlje predstavljaju dvorište većih zemalja", rekao je Scholz.

Scholz je također ukazao na svjetske posljedice rata u Ukrajini i izrazio podršku svim diplomatskim naporima za postizanje istinskog mira.

"Agresorski rat Rusije izazvao je ogromne patnje ne samo u Ukrajini, već i širom svijeta, jer ljudi trpe štetu zbog inflacije, rastućih dugova, nestašice đubriva, sve većeg siromaštva i gladi", istakao je Scholz.