Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u utorak da je njegova zemlja dobro pripremljena za eventualne nestašice energenata zbog ruskog prekida u opskrbi Europe plinom, čak i dok strahovanja rastu od posljedica povišica cijena koje će najvjerojatnije pogoditi potrošače širom kontinenta ove zime.

Scholz je govorio na početku dvodnevnog sastanka vlade, kome također prisustvuje španjolski premijer Pedro Sánchez, koji će se usmjeriti na posljedice ruske invazije na Ukrajinu po opskrbu Europe energentima.

Scholz je naveo odluku njemačke vlade o reaktiviranju termoelektrana, obvezu punjenja skladišta prirodnog plina i iznajmljivanje terminala s tečnim plinom. Odluka o produženju operativnog vijeka njemačke tri preostale nuklearne elektrane također se očekuje uskoro.

- Sve to i brojne druge doprinijele su tome da smo u mnogo boljoj situaciji nego što se moglo predvidjeti prije samo nekoliko mjeseci što se tiče sigurnosti opskrbe – izjavio je Scholz novinarima u vladinoj gostinskoj kući u Mesebergu, sjeverno od Berlina, prenosi AP.

Dnevnik.ba