Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, izjavio je danas u Sarajevu da je najbolje kada lokalni organi preuzmu odgovornost koju imaju i poštuju standarde OSCE-a o izborima, te političarima poručio da "ne igraju taktičke igre".

Schmidt je to rekao odgovarajući na pitanje o eventualnom usvajanju izmjena Izbornog zakona, kako je to najavljeno iz vladajuće koalicije na državnoj razini.

Citirajući njemačkog mislioca da ''nema ništa bolje nego da nešto uradite sami'', Schmidt je rekao da lokalni organi trebaju preuzeti odgovornost i svojim aktivnostima ispoštuje standard koji se očekuje u izborima, koje je potvrdio i OSCE.

"A ako ne postignu dogovor, ja se držim svojih izmjena koje sam donio. Mogu reći političarima da ne igraju taktičke igre'', rekao je Schmidt na konferenciji za novinare.

Dodao je da lokalni organi trebaju provesti osnove koje je on ugradio u izmijenjeni Izborni zakon BiH kako bi glasači imali puno povjerenje.

"Nema puno vremena jer se moraju organizirati izbori i završiti sve pripreme za ove i naredne izbore'', rekao je Schmidt.

Na pitanje kako će reagirati na odluke Skupštine Republike Srpske, koja na dnevnom redu ima donošenje svog izbornog zakona, Schmidt je rekao da treba sačekati ishod te sjednice.

Podsjetimo, nakon sastanka stranaka Trojke, SNSD-a i HDZ-a BiH, koji je održan u srijedu u Istočnom Sarajevu, dogovoreno je da Izborni zakon treba uputiti u parlamentarnu proceduru s ciljem da se odblokira put BiH ka Europskoj uniji odnosno izađe iz krize.

Inače, Schmidt je u četvrtak održao predavanje studentima Univerziteta u Sarajevu s Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka.

''Često imam osjećaj da je znanje ljudi izvan ove zemlje o tome šta se dešava u BiH površno. Važno je da dođu i vide situaciju i razmisle da studiraju ovdje. BiH je zemlja koju treba obići i ostati, a nije zemlja iz koje treba odlaziti'', rekao je.