Osim Pape, on ne poznaje nijednu visoku dužnost bez regularnog kraja službe, tvrdi Christian Schmidt o svojoj novoj ulozi visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, koju će političar CSU i bivši savezni ministar poljoprivrede preuzeti 1. kolovoza.

Gotovo apsolutistička moć koju međunarodni predstavnik ima u državi zapadnog Balkana sa svojom složenom etničkom i političkom strukturom, barem u teoriji, također podsjeća na Svetog Oca, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Može smijeniti izabrane političare, poništiti zakone i izdavati uredbe. Ured su stvorili Ujedinjeni narodi za nadzor Daytonskog mirovnog sporazuma nakon završetka bosanskog rata, u kojem je ubijeno oko 100 000 ljudi između 1992. i 1995. godine.

Tijekom posjeta uredništvu FAZ-a, Schmidt je govorio o "vrlo opsežnim kompetencijama" svog novog položaja sa sjedištem u Sarajevu: "Odlazim tamo s jasnim očekivanjem da će se pokrenuti razvojni proces koji je zastao". To znači da će pristupiti kritičkim pitanjima na posvećen način. Prije svega, to je teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. "Podjela teritorija to svakako nije", kaže budući visoki predstavnik, prenosi Klix.ba Najavljuje da će se suprotstaviti svim povijesnim narativima koji stavljaju vlastitu etničku skupinu iznad ostalih građana.

Pitamo se samo kako etničko ugrožava građansko. Na sceni je problem posve suprotne naravi. Jedina politička tijela koja bi trebala zaštitti etničke kolektivitete od dominacije brojnijih godinama se koriste kao oruđe majorizacije.

"Ja sam ideja Angele Merkel", kaže dugogodišnji član Bundestaga iz Srednje Frankonije o tome kako je dobio novu funkciju. Prije nego što je Schmidta 27. svibnja imenovalo Vijeće za provedbu mira (PIC), morao se boriti s žestokim protivljenjem Rusije. S druge strane, Washington je više angažiran pod Bidenom. "Koristi mi činjenica da su se Amerikanci vratili na brod", kaže Schmidt.

Christian Schmidt preuzima novu funkciju s ciljem da je dugoročno sam ukine. Dok se to ne dogodi i dok Bosna i Hercegovina ne dobije realne izglede za pristupanje EU, još je dug put. Kada je EU u pitanju, Schmidt razmišlja pragmatično i kaže: "Moramo razmišljati o srednjim koracima." Može zamisliti ekonomsko područje jugoistočne Europe.