Krizni stožer Ministarstva gospodarstva Srednjobosanske županije (SBŽ) je obavijestio Vladu SBŽ-a da inspekcije redovno obavljaju svoje poslove.

U postupku kontrole, inspekcije su izvršile nadzor nad 17 poslovnih subjekata, izrečeno je 10.750,00 KM novčanih kazni za povredu propisa i mjera.

Kada su u pitanju naplate koncesija Vlada SBŽ-a je upoznata o smanjenoj naplate naknada od koncesija, zbog novonastale situacije. Vlada je donijela Zaključak da Ministarstvo gospodarstva pripremi mjere oko naplate naknade za koncesije, odnosno da se izvrši analiza koncesija koji rade, i da se naplata vrši akontativno dok se ne izvrši premjer eksploatiranih dobara.

Županijski stožer civilne zaštite upoznao je članove Vlade SBŽ-a o stanju na terenu za pripremu alternativnog smještaja potencijalno oboljelih od koronavirusa (CIVID-19) po općinama. Vlada SBŽ-a je donijela Zaključak da županijski sanitarni inspektor svaka 3 dana izvrši kontrolu navedenih lokacija i kontrolu poštivanja naredbi, te da dostavi Izvještaj Vladi.

Stožer je obavijestio Vladu SBŽ-a da je ranije donesena Preporuka da poslodavci i druga pravna lica sami organiziraju prijevoz za svoje uposlenike, uz obavezno poštovanje higijensko-epidemioloških mjera, u skladu sa Naredbom Federalnog stožera civilne zaštite od 19.03.2020. godine, kojom obavještavaju da su u konzultaciji sa Federalnom upravom civilne zaštite dali preporuku da poslodavci i druga pravna lica sami organiziraju prijevoz za svoje zaposlenike, uz obavezno poštovanje higijensko-epidemioloških mjera (udaljenost između putnika, zaštitne maske i rukavice, dezinfekcija vozila poslije svake voženje i dr.), te da nije potrebno donositi dodatnu naredbu.

Ured za javne nabavke obavijestio je prisutne, da je 1.100 vizira donirano od strane UNDP-a za zdravstvene institucije u Srednjobosanskoj županiji. Na prijedlog Ureda, data je i suglasnosti za nabavu 5.000 komada briseva i transportnih medijuma za testiranje uzoraka na korona virus u setu (COVID-19), u vrijednosti od 29.250,00 KM (sa PDV-om), nabavku će izvršiti firma „Broma bel“ d.o.o. Banja Luka.

Ministarstvo unutarnjih poslova je obavijestilo Vladu SBŽ-a da za protekla 24 sata nije bilo ni jedno kršenje propisane mjere samoizolacije, dok je za 1.416 osoba istekla mjera samoizolacije. Samo 2 osobe su prekršile mjeru zabrane kretanja (policijski sat). Jedan ugostiteljski objekat na lokaciji Dolac, Travnik je prekršio mjeru o zabrani rada i bit će sankcionirani.

Vlada SBŽ-a, i krizni stožeri na razini Srednjobosanske županije zahvaljuju se svim građanima koji se dosljedno pridržavaju propisanih mjera jer time, prije svega, doprinose svom zdravlju i zdravlju svojih sugrađana, priopćeno je iz Vlade SBŽ-a