Saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman u utorak je obećao uništiti "ekstremističke ideologije" u pokušaju vraćanja zemlje na "umjereniji Islam".

Obraćajući se na konferenciji Inicijative za buduće investicije u Riyadhu, princ je kazao da će ti potezi smjestiti Saudijsku Arabiju u istu ravan s mnogim drugim državama, kako bi ona tokom budućih destljeća pokušala transformirati svoju ekonomiju, izvještava CNN.

- Mi želimo voditi normalne živote, živote gdje naša religija i naše tradicije vode ka toleranciji, tako da možemo egzistirati uz svijet i postati dio razvoja svijeta. Sedamdeset posto saudijske populacije je mlađe od 30 godina. Iskreno, mi ne želimo provesti još 30 godina naših života pokušavajući se izboriti s ekstremističkim ideologijama. Mi ćemo ih uništiti danas i odmah. Saudijska Arabija nije bila ovakva prije 1979. godine. Sve što radimo sada jeste vraćanje na ono što smo bili: umjereni Islam koji je otvoren za sve religije i za svijet i za sve tradicije i narode - rekao je bin Salman.

Bin Salmanov govor je ispraćen aplauzom.

Kako piše CNN, njegovo spominjanje 1979. godine je bez sumnje podsjećanje na burnu godinu za Saudijsku Arabiju tokom koje su šiitski militanti zbacili sekularnog iranskog šaha, a sunitski fundamentalisti zauzeli Mesdžidul-haram, odnosno Veliku džamiju u Meki.

Te iste godine je šiitska manjina u Saudijskoj Arabiji izazvala smrtonosnu pobunu u pokrajini Al-Hasa.

Odgovor saudijske monarhije bio je jačanje odnosa s vehabijskim vjerskim vođama i vraćanje na mnoge od ranijih tvrdolinijaških stavova. Npr. zatvorena su sva, ionako malobrojna, kina u toj zemlji.

Kralj Salman bin Abdulaziz Al-Saud je, zajedno s bin Salmanom, preuzeo kormilo 2015. godine, uvodeći Saudijsku Arabiju u novu političku eru. Kralj je princa bin Salmana u junu 2017. unaprijedio u prestolonasljednika.

Njih dvojica su zauzdali vjersku policiju, ukidajući im moć da hapse građane. Odobrili su održavanje prvih muzičkih koncerata u više desetljeća, smanjili poticanje vjerske netrpeljivosti i ženama počeli dodjeljivati sve veća prava, ponajprije pravo na upravljanje vozilom koje će na snagu stupiti iduće godine.