Saudijska Arabija obznanila je planove da prokopa kanal dug 61 kilometar na granici sa Katarom koji bi ovu zaljevsku zemlju pretvorio u otok, objavili su lokalni mediji.

Kako piše Makkah Newspaper pet međunarodnih kompanija je pozvano da se natječu za ovaj projekat koji se zove "Salwa Channel", a krajnji rok za prijavu je ponedjeljak. Pobjednik će biti poznat za 90 dana, a nadaju se a će kanal biti iskopan do kraja godine.

Prema pisanju medijskog portala Sabq, kanal još uvijek čeka na odobrenje vlade, ali očekuje se da će biti širok 200 metara i dubok 20 metara. Za ovaj projekat će biti potrebno najmanje 745 milijuna dolara.

Vlasti se nadaju kako će ovo unaprijediti turizam u regiji, a Saudijska Arabija je najavila izgradnju odmarališta i turističke luke. Dio kanala će biti pretvoren u vojnu bazu i mjesto za ukopavanje nuklearnog otpada.

Saudijski stražari službeno su preuzeli kontrolu nad Salwa granicom u travnju, te su odsjekli jedinu poveznicu Katara s kopnom, što je bio prvi znak da su planovi o kanalu točni. Ovaj potez će dodatno izolirati Katar koji je izgubio veze sa zaljevskim nacijama prošle godine. Saudijska Arabija, Bahrein, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli su diplomatske odnose sa Katarom navodeći da podržava regionalne terorističke grupe.

Zatražili su od Katara da zatvore Al Jazeeru. Katar je negirao optužbe i kazao kako je ovo pokušaj potkopavanja njihove suverenosti.

Ranije ovog mjeseca kralj Saudijske Arabije Salman je zaprijetio i vojnom akcijom protiv Katara ukoliko dozvoli da Rusija instalira zračni odbrambeni sistem kod njih piše seebiz.eu