Šef diplomacije Saudijske Arabije, Adel al-Jubeir, kazao je u utorak kako je njegova kraljevina odlučna provesti sveobuhvatnu istragu kako bi došla do istine o ubojstvu novinara Jamala Khashoggija u Turskoj.

Saudijska Arabija poslala je tim u Tursku kako bi sudjelovao u zajedničkoj istrazi o "neprikrivenoj činjenici ubojstva" u saudijskom konzulatu u Istanbulu, kazao je ministar tijekom posjeta Indoneziji.

"Izražavamo predanost svjedočiti da je istraga temeljita i potpuna, da se istina otkrije, a oni koji su odgovorni privedu pravdi", istaknuo je Al-Jubeir na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim indonezijskim kolegom.

"Pobrinut ćemo se da se uspostave procedure i mehanizmi kako se takvo nešto više nikad ne bi ponovilo", dodao je.

Ušao u konzulat, pa netragom nestao

Khashoggi, kolumnist Washington Posta i veliki kritičar saudijske vlade, nestao je nakon što je 2. listopada ušao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi izvadio dokumente za vjenčanje.

Saudijska Arabija je negirala da zna što mu se dogodilo da bi nakon toga objavila da je novinar ubijen tijekom tučnjave u konzulatu. To je objašnjenje naišlo na skepsu međunarodne zajednice.

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je razgovarao sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom Bin Salmanom, faktičkim čelnikom države, a nakon toga je rekao kako nije zadovoljan onime što je čuo o ubojstvu.

Al-Jubeir je rekao kako je zbog tog slučaja uhićeno 18 ljudi, a šestero visokih dužnosnika vlade otpušteno je nakon istrage.

Saudijski ministar se u ponedjeljak sastao s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom koji je pozvao na "transparentnu i temeljitu" istragu ubojstva.