Sjedinjene Američke Države potpisale su ugovor sa Saudijskom Arabijom o prodaji sustava projektila THAAD u vrijednosti 15 milijardi dolara. Ugovor je potpisan unatoč sumnji u upletenost saudijske kraljevske obitelji u ubojstvo novinara Washington Posta Jamala Khashoggija.

Iz odnosa s javnošću Bijele kuće potvrdili su CNBC-u da je Saudijska Arabija potpisala "pismo ponude i prihvaćanja" sa SAD-om u vezi kupnje sustava projektila THAAD od proizvođača oružja Lockheed Martin.

Ključan ugovor između dužnosnika dviju država potpisan je ovaj tjedan, utirući put prema masovnoj isporuci od čak 44 lansera THAAD, s brojnim odgovarajućim projektilima i dodatnom opremom za sustav.

THAAD: Krunski dragulj američke obrane

THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) se smatra jednim od ključnih dijelova američkog obrambenog sustava. SAD ga je počeo postavljati u Južnoj Koreji 2016. godine zbog prijetnji iz Sjeverne Koreje.

Kina je odmah zatražila od Južne Koreje da zaustavi postavljanje THAAD sistema jer je, tvrde Kinezi, postavljanjem tog sustava stvorena mogućnost špijuniranja.

Tijekom godine i pol dana diplomatskog rata, Kina je uvela neslužbene sankcije Južnoj Koreji i stvorila joj gospodarske probleme s izvozom. Južna Koreja je popustila krajem prošle godine i obećala da neće više nabavljati dodatne THAAD sisteme.

SAD je sada za Lockheed Martin, svog najjačeg proizvođača oružja, pronašla novog klijenta - Saudijce.

Ubojstvo novinara potaknulo dodatne zahtjeve za prekid odnosa sa Saudijcima

Iz saudijske ambasade u SAD-u nisu željeli komentirati prodaju, koja se dogodila u vrijeme kad je Saudijska Arabija na udaru žestokih kritika zbog ubojstva novinara, ali i rata u Jemenu.

Naime mnogi američki kongresmeni traže već duže vrijeme prekid odnosa sa Saudijskom Arabijom zbog stradanja mnoštva civila u Jemenu, koji su ubijeni u saudijskim napadima izvedenim američkim projektilima.

Nedavno ubojstvo novinara je dodatno pojačalo zahtjeve za prekidom američke suradnje sa Saudijskom Arabijom i isporuke oružja toj monarhiji.

Saudijski princ Mohammed bin Salman, koji je trenutno na čelu države, porekao je povezanost s ubojstvom. S druge strane, CIA je (prema neimenovanom insajderu Washington Posta) zaključila da ga upravo on osobno naredio.

Trump i dalje želi saudijski novac   

No administracija Donalda Trumpa ne želi prekinuti veze sa Saudijcima, pogotovo oko prodaje oružja vrijednosti nekoliko stotina milijardi dolara.

Saudijski princ je ranije ove godine obećao Trumpu kupnju oružja, vrijednu preko 350 milijardi dolara, tijekom pet godina.

Da ne misli odustati od saudijskog novca, Trump je potvrdio i prošli tjedan ustvrdivši da će SAD i dalje stajati uz Saudijsku Arabiju, jer je to u sklopu njegove politike "Amerika prva". Trump se opravdavao tezom kako ne želi da bez posla ostanu američki radnici u tvornicama oružja.

"Reći ću vam što ne želim. Boeing, Lockheed, Raytheon, sve te kompanije. Ne želim naštetiti poslovima. Ne želim izgubiti takvu narudžbu. Postoje drugi načini kažnjavanja, da upotrijebim tu riječ koja je prilično gruba", odgovorio je prošli mjesec CBS-u na pitanje upitan o mogućoj blokadi prodaje oružja Saudijcima.

Vjerojatno najveća prodaja projektila ikad

Službeno, Trumpova administracija prodaju opravdava kao korak naprijed u jačanju obrane i sigurnosti Saudijske Arabije od prijetnji iranskog režima.

"To je veliki korak naprijed u ojačavanju obrambene sposobnosti s projektilima, na više načina. Uz to što se vjerojatno radi o najvećoj prodaji obrambenih projektila ikad, također predstavlja važnu političku obavezu s obje strane, i SAD-a i Saudijske Arabije, u suprotstavljanju iranskim balističkim projektilima - na svaki mogući način", naveo je za CNBC Thomas Karako, direktor Projekta obrambenih projektila u američkom Centru za strategiju i međunarodne studije.