Nove satelitske snimke pokazuju da Sjeverna Koreja možda pokušava izvući plutonij za izradu nuklearnog oružja.

Od 25. veljače do 2. ožujka, više puta je uočeno kako dim izlazi iz parne turbine, što ukazuje na to da bi u tijeku mogle biti pripreme za preradu istrošenog goriva za proizvodnju plutonija potrebnog za izradu nuklearnog oružja.

Snimke je objavila 38 North, web-stranica neprofitnog think-tanka Stimson Center, specijalizirana za analizu Sjeverne Koreje, prenosi Jutarnji list.

Parna turbina nalazi se 550 metara južno od radiokemijskog laboratorija, a cijevi povezuju parno postrojenje isključivo s laboratorijskim objektima, što je pokazatelj da se unutar laboratorijskog kompleksa uistinu događa neka razina aktivnosti. Međutim, treba uočiti kako nije zabilježeno neobičnih aktivnosti u reaktoru 5 MWe ili njegovoj susjednoj zgradi za skladištenje istrošenog goriva. Zbog toga, 38 North oprezno ističe da je aktivnost koju su satelitske snimke uočile možda jednostavno bila priprema postrojenja za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Rijetko se zapažaju tako jasni dokazi o radu parne elektrane. Posljednji put je dim koji izlazi iz parnih turbina primijećen u svibnju 2018.

Da postoji mogućnost kako je nuklearno postrojenje Yongbyon počelo raditi, potvrdio je i generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Mariano Grossi.

Grossi je 1. ožujka u obraćanju Upravnom odboru IAEA rekao da su, od njegova posljednjeg izvješća Odboru 3. rujna prošle godine, „neka nuklearna postrojenja u Sjevernoj Koreji nastavila raditi dok su druga ostala zatvorena.", referirajući se na nuklearna postrojenja Yongbyon i Kangson. Što se tiče sjevernokorejskog nuklearnog centra Yongbyon, rekao je da postoje "nedavni pokazatelji rada parne elektrane" koja služi Radiokemijskom laboratoriju.

Grossi je kontinuiranu nuklearnu aktivnost Sjeverne Koreje nazvao očitim kršenjem sankcija Ujedinjenih Naroda.

Pentagon je izrazio zabrinutost zbog ovih navoda i upozorio da bi zbog toga moglo doći do dodatnih napetosti s Pyongyangom.

Kontraadmiral Michael Studeman, šef obavještajne službe Pacifičkog zapovjedništva SAD‑a , rekao je da bi sjevernokorejska aktivnost mogla biti namijenjena privlačenju pažnje Bidenove administracije i iskoristiti se kao adut tijekom pregovaranja za ublažavanje sankcija.  

„Usredotočeni smo na to što se događa. I duboko smo zabrinuti zbog toga u kojem smjeru Sjeverna Koreja želi krenuti”, rekao je Studeman na nedavnom virtualnom događaju o tehnologiji i sigurnosti. Dodao je da administracija preispituje američko-sjevernokorejsku politiku.

Bidenov državni tajnik Antony Blinken rekao je da bi pristup Sjevernoj Koreji mogao uključivati više sankcija ili neodređene diplomatske poticaje. Povjerljivo izvješće UN-a koje je Reuters vidio prošli mjesec, kaže kako je Sjeverna Koreja razvijala svoj program nuklearnih i balističkih raketa tijekom 2020. godine.