Znanstvenici sa Sveučilišta u Newcastleu, Sveučilišta za tehnologije Chengdu, Sveučilišta Tongji, Sveučilišta Wuhan i kineske Akademije za svemirske tehnologije zajednički su razvili metodu predviđanja opasnih odrona zemlje koji su često znali uništavati živote stanovnika pogođenih područja.

Metoda se sastoji od proučavanja satelitskih fotografija dobivenih putem satelita Sentinel-1 Europske svemirske agencije kako bi se precizno mapiralo pomicanje zemlje prije odrona, javlja Bug.hr.

U početnoj fazi proučavani su nedavni odroni zemlje u kineskoj provinciji Sichuan kako bi se pratila zbivanja prije i nakon samih odrona zemlje pomoću prije spomenutih snimki satelita Sentinel-1. Na taj način sastavila se procjena šteta, kao i mogućih budućih odrona na istom području (potonje procjene su odmah proslijeđene lokalnim kineskim vlastima).

Na osnovi donesenih procjena budućih odrona moguće je aktivirati i sustav praćenja situacije na terenu u realnom vremenu pomoću GPS-a, čime se dobiva svojevrstan sustav ranog upozorenja na opasnost od budućih odrona.

U konačnici cilj znanstvenika koji sudjeluju u ovom projektu je stvaranje mape mogućih odrona u cijeloj jugozapadnoj Kini te pripadajuće baze podataka koja sadrži dosadašnje odrone.