Vlada FBiH već mjesec dana nije se sastala u punom kapacitetu, a kako stvari stoje, ne nazire se postizanje dogovora o spornim tačkama dnevnog reda.

Dok s jedne strane ministri iz HDZ-a kategorički odbijaju da prisustvuju sjednicama Vlade FBiH dok na dnevni red ne budu stavljena pitanja poslovanja i novog rukovodstva u poduzećima “Aluminij”, HT Mostar i “Elektroprivreda HZ HB”, u DF-u traže da istražni i pravosudni organi i financijska policija istraže tko je odgovoran za poslovne promašaje u kompaniji “Aluminij”, koja, prema neslužbenim informacijama, ima preko 250 milijuna KM dugovanja.

U DF-u su, kao prenose Nezavisne novine, samo kratko rekli da će o svemu više govoriti na press-konferenciji koja se održava u nedjelju, kada će se javnosti obratiti Željko Komšić, predsjednik DF-a, i svi ministri u Vladi FBiH iz ove stranke.

Prema neslužbenim informacijama, sve izvjesnije je i to da će se tijekom vikenda sastati prvi ljudi SDA, DF-a i HDZ-a, odnosno Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Dragan Čović, a glavna tema bi trebalo biti kadrovska politika u javnim poduzećima.

Posljednja sjednica Vlade FBiH u četvrtak održana je bez ministara iz HDZ-a jer je ranije dogovorenu točku dnevnog reda, odnosno poslovanje mostarskog “Aluminija”, s dnevnog reda skinuo DF-ov Reuf Bajrović, ministar energetike, industrije i rudarstva.

Inače, Vlada FBiH od početka rada je u krizi s obzirom na to da ni DF ni HDZ ne odstupaju ni milimetar od svojih stavova. HDZ želi da Vlada FBiH kao kolektivni organ imenuje kadrove u javnim poduzećima, dok DF s druge strane insistira na poštovanju Uredbe ranije Vlade FBiH koja kaže da ministri iz svoje resorne nadležnosti imenuju upravljačke strukture./HMS/