Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, došao je u ponedjeljak u 10 sati u službeni posjet Svetoj Stolici.

U tom sklopu ga je u privatnu audijenciju primio poglavar Katoličke crkve papa Franjo, a zatim se predsjednik sastao s kardinalom državnim tajnikom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

Glavne teme razgovora bile su stanje u svijetu suočenom s izazovima miru i napretku, od pandemije covida do klimatske i izbjegličke krize.

Razgovaralo se i o odnosima Katoličke crkve i Republike Hrvatske, te o političkom stanju u njezinu okružju, s osobitom pozornošću na odnose u Bosni i Hercegovini, piše Inoslav Bešker za Jutarnji list.

Nakon posjeta Vatikanu Milanović odlazi na drugu stranu Tibra, u Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima, gdje ga ugošćuju rektor don Mark Đurin i hrvatski studenti katoličkih sveučilišta u Rimu.

Predsjednik Milanović donio je Papi na dar Misal kneza Novaka iz XIV stoljeća. To je misal rimskog obreda, pisan hrvatskom uglatom glagoljicom i hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom.

To je bio zavjetni dar Novaka Disislavića crkvi namijenjenoj za njegov ukop. Misal je svjedočanstvo da se crkva u hrvatskim zemljama, zahvaljujući apostolatu sv. Ćirila i Metoda, kontinuirano služila narodnim jezikom i prije Drugoga vatikanskoga općeg sabora.

Dnevnik.ba