Sarajevska misa održana je u iznimno napetom ozračju potaknutom prijeporima između onih koji su taj obred podržali kao znak poštovanja prema mrtvima dok su osporavatelji tvrdili kako se time zapravo rehabilitira NDH i ustaški režim.

U Sarajevu je vladalo svojevrsno opsadno stanje jer je policija od ranih jutarnjih sati zapriječila prilaz prolaznicima do katedrale koja se nalazi unutar pješačke zone, a promet vozila iz obližnjih je ulica preusmjeren u one koje su udaljenije od sarajevske prvostolnice.

Kardinal Puljić nazvan svinjom, a policajci ulizicama

Dok je trajala misa, do zaštitne policijske ograde oko katedrale stigla je manja skupina ljudi koji su iskazali nezadovoljstvo tim vjerskim obredom noseći transparente, a na jednom od njih je stajala poruka “Fašisti nisu žrtve”, dok su neki uzvikivali “No passaran”, ali i “Fašisti su ustaše”.

Nekolicina pripadnika antifašističkih udruga prosvjedovala je u blizini katedrale gdje se isticao jedan muškarac koji je uputio izrazite prijetnje Katoličkoj crkvi i kardinalu Puljiću.

Uvredljivo je nazivao kardinala Puljića svinjom te najavio da će se “nešto desiti za par dana” jer, kako kaže, “nismo ludi – danas se neće ništa desiti”.
 

Sramite se svi policajci, vi ste novi fašisti. Sram vas bilo koga čuvate, Naši roditelji su školovani partizanskom krvlju i ova je država u AVNOJ-evskim granicama, zahvaljujući partizanima i njena državotvornost, urlao je muškarac s istaknutom petokrakom i podignutim transparentom obraćajući se okupljenima na prosvjedu.

Optužio je vlasti jer “čuvaju svinju”, dodajući da je kardinal Puljić od danas persona non grata.

Čuvate svinju jednu, on je od danas persona non grata, nepoželjan. Neće se danas ništa desiti, ali će se desiti za par dana, garantujem vam. Ništa se danas neće desiti, nismo ludi; nismo ludi, al’ ćete popustiti,  doslovno je kazao spomenuti muškarac okupljenima koji su mahom isticali totalitarne komunističke simbole, ali i simbole Armije BiH.

Kratko obraćanje završio je s još jednom neizravnom prijetnjom.

Vi čuvate svinje na vlasti ove gore i njima će vrlo brzo kraj doć, vrlo brzo, a onda ćemo vidjeti na čiju ćete stranu sta. Ulizice jedne sram vas bilo, kazao je ovaj vidno miroljubljivi i pun ljubavi (naravno ironični smo) sarajevski antifašist na prosvjedu protiv održavanja svete mise u sarajevskoj Katedrali.
 


Partizanske pjesme po gradu

Za razliku od uglavnom pustog središta Sarajeva u naselju Marijin Dvor, gdje je sjedište državne vlade i parlamenta, održan je masovni skup koji je organizirao Savez antifašističkih boraca (SABNOR), a tamo je unatoč mjerama zabrane okupljanja zbog epidemije koronavirusa, došlo najmanje dvije tisuće sudionika svih uzrasta.

Oni su potom uz partizanske pjesme komemorirali žrtve ustaškog režima u Sarajevu tijekom Drugog svjetskog rata, čija su imena čitana tijekom tog okupljanja, te u koloni prošli do centra grada i spomenika Vječna vatra podignutog u čast partizanima koji su 1945. oslobodili grad, prenose drugi mediji.

Istodobno je na spomen-obilježje u memorijalnom kompleksu Vraca, koje je također posvećeno žrtvama fašističkog terora u Sarajevu i BiH, te na Židovskom groblju vijence i cvijeće položila veleposlanica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Kathleen Kavalec s još nekolicinom diplomata.

Naša prisutnost danas i ovdje znak je poštovanja koje osjećamo prema nastradalim žrtvama i našeg razumijevanja za bol koju njihove obitelji osjećaju, kazala je Kavalec.